Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slatki Chateau Rieussec iz 2017. vjerojatno je najbolje vino koje za 43 eura možete kupiti u Hrvatskoj

Bordoški Sauternes najčuvenija je svjetska apelacija za slatka vina. Najpoznatiji Sauternes, Chateau d’Yquem, može se fenomenalno piti i poslije stote godine. Spletom okolnosti kušali smo nekoliko berbi iz dvadesetih i tridesetih godina. Sauternesi se proizvode od semillona i sauvignon blanca, katkad uz malo muscadellea.

Botritis, plemenita plijesan, ključni je element u dozrijevanju grožđa za Sauternese. Bez puno botritisa nema dobrog slatkog Sauternesa. Chateau Rieussec jedna je od starijih i slavnijih vinarija u Sauternesu. Od 1984. godine Rieussec se nalazi u vlasništvu Domaines Lafite Rothschild, pod izravnom upravom Chateau Lafitea. Berba 2017, s jakim mrazom u travnju koji je smanjio ionako niske prinose i puno kiše početkom rujna koja je potaknula razvoj botritisa, bila je idealna za slatka vina Sauternesa i Barsaca.

Godina 2017. smatra se jednom od najboljih slatkih bordoških berbi u ovom stoljeću. Rieussec iz 2017. senzacionalno je vino bez ijedne mane, koje sada vrijedi između 98 i 99 bodova a za pet do šest godina vrijedit će čistu, bezuvjetnu stotku. Riuessec je prepun aroma ananasa, suhih marelica, pečenih marelica, bresaka, pečenih lješnjaka, meda i onog specifičnog mirisa i okusa botritisa koji sadrži začinsko-lakirane i medne elemente. No, gotovo lascivan, prehedonistički bouquet nadograđen sličnim i podjednako intenzivnim okusima nije najvažnija značajka Rieusseca iz 2017.

Njegova je apsolutno najprivlačnija osobina posve nevjerojatna lakoća. Rieussec iz 2017. napravljen od 83 posto semillona i 17 posto sauvignona, tehnički gledajući veoma je teško, moćno vino s 14 posto alkohola i 130 grama neprevrelog šećera. Pa ipak, ovaj je Rieussec toliko elegantan i dobro balansiran da se pije jednako lako i brzo kao živahni blanc de blancs šampanjac. Budući da se slatka vina već desetljećima sve sporije prodaju, Rieussec iz 2017. prilično je jeftin. Boca od 0,375 na Vivatovoj polici košta 43 eura

Gotovo smo sigurni da ne postoji bolje vino koje se za 43 eura prodaje u Hrvatskoj. Osim u Vivatu, Rieussec iz raznih godišta može se nabaviti i u Momentsu, koji uvozi Lafite Rothschildov portfolio.

Rieussec iz 2017. možete piti uz gusja jetra, plave sireve, ne pregorku tamnu čokoladu, kremšnite ili princes krafne, kao i uz šumske jagode s puno šlaga. Ali nemojte ga piti prerano. Mi smo jučer kupili karton, otvorili jednu bocu, drugu stavili u hladnjak, da bi ostatak sakrili na hladno mjesto gdje ga nećemo dirati godinama. Jer iz iskustva znamo da će, recimo, za dva Svjetska nogometna prvenstva biti još veličanstveniji nego što je danas.

Iz iskustva u ovom slučaju znači da smo u ljeto 2019. na Malom Lošinju popili butelju Rieusseca iz 1997, slične berbi 2017.  To genijalno vino živo pamtimo do danas. Rieussec, kao i sve klasične Sauternese, treba piti na vrlo niskoj temperaturi, između nula i četiri stupnja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.