Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Fortenova ni jednu svoju poljoprivrednu tvrtku ne smije prodati srpskim ulagačima. Ne zbog nacionalnih predrasuda nego radi korupcije i krIminala

Fortenova je ovih dana objavila da pokreće postupak prodaje poduzeća iz svog poljoprivrednog sektora. Fortenova bi ove godine morala prodati svoje poljoprivredne tvrtke, jer tako nalažu uvjeti iz zajmova koje je potpisala prije nekoliko godina kako bi sačuvala likvidnost.

Poljoprivredne su kompanije najveća vrijednost bivšeg Agrokora. Sektor Agrokorove poljoprivrede obuhvaća desetke i desetke tisuća hektara zemlje, a najvažnija poljoprivredna tvrtka svakako je Belje s više od 20 tisuća hektara poljoprivrednih površina. Belje koje simbolično govoreći obuhvaća cijelu Baranju, mnogo je veći i kompleksniji poljoprivredni projekt, od proizvodnje vrhunskih vina, ABC sira i Baranjskog kulena, s čime ga široka javnost najčešće povezuje.

Čim je Fortenova objavila da kreće u potragu za kupcima svojih poljoprivrednih poduzeća, javio se srpski Delta Holding, čiji je vlasnik Miroslav Mišković bio dugogodišnji poslovni partner Ivice Todorića. Luka Popović, direktor Delta Agrara, izjavio je da je Delta zainteresirana za kupnju tvrtki iz Agrokorova poljoprivrednog sektora. Fortenova nipošto, ali baš nipošto ne smije prodati svoje poljoprivredne tvrtke Delta Holdingu ili bilo kojem drugom ulagaču iz Srbije. Ne zbog nacionalnih i geopolitičkih razloga nego zbog korupcije i financijsko političkog kriminala.

U posljednjih 45 godina, od Slobodana Miloševića do Aleksandra Vučića, sve su vlasti u Srbiji s iznimkom Đinđićeve bile duboko kriminalizirane. Srbija je, osim tijekom nekoliko godina u dvijetisućitima, funkcionirala i danas funkcionira kao jedna od najkoruptivnijih i najkriminaliziranijih država u Europi. Svaka velika srpska korporacija, pa tako i Miškovićev Delta Holding, morala se prilagoditi tom kriminalnom i korupcijskom modelu funkcioniranja srpske države da bi mogla opstati i rasti.

Utoliko bi ulazak Delte ili bilo koje druge srpske tvrtke u Agrokorov poljoprivredni sektor zapravo značio ulazak srpskog kriminalno korupcijskog modela u strateške resurse hrvatskog gospodarstva. Stoga bi prodaja Belja bilo kojem srpskom investitoru predstavljala stratešku prijetnju hrvatskoj nacionalnoj sigurnosti. Hrvatska Vlada bitno utječe na odluke vodstva Fortenove. Za eventualnu prodaju Belja i drugih Fortenovinih poljoprivrednih tvrtki srpskim ulagačima bio bi definitivno kriv i hrvatski predsjednik Vlade.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.