Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POČINJE SEZONA MICHELINA Cap Aureo, ManO2 i Miramare glavni su kandidati za nove zvjezdice. Agli Amici želi drugu zvjezdicu

michelin-lauba

Hrvatski su restorani počeli dobivati uobičajene Michelinove upitnike o osnovnom podacima: ime chefa, raspon cijena menija, i tome slično. Što znači da je počela sezona iščekivanja novih zvjezdica. Lani je jedinu novu zvjezdicu u Hrvatskoj dobio, sasvim zasluženo, restoran Korak na Plešivici, dok su nas preklani zvjezdice preskočile što je imalo više veze s odnosima Michelina i hrvatskih turističkih vlasti nego s kvalitetom kuhanja u hrvatskim fine dining restoranima.

Ove bi godine, kako se govori u krugovima bliskim Michelinovim inspektorima za Hrvatsku, Hrvatska prvi put mogla dobiti restoran s dvije zvjezdice. Glavni je favorit za drugu zvjezdicu rovinjski Agli Amici. Emanuele Scarello, chef i suvlasnik Agli Amici još je lani svojim poslovnom suradnicima u Istri rekao da kreće na drugu zvjezdicu. Činjenica je da se lani u Agli Amici kuhalo impresivno precizno, čisto i ambiciozno, definitivno na razini višoj nego prije tri godine kad je hrvatski Agli Amici dobio prvu zvjezdicu.

Kad je riječ o restoranima koji još nemaju zvjezdice a zaista bi ih trebali imati, rovinjski Cap Aureo i zagrebački ManO2 glavni su favoriti za nove Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj. Cap Aureo najambiciozniji je i najkompletniji fine dining restoran u zemlji, dok je ManO2 svom vehementnom, eksperimentalnom rukopisu u zadnjih pola godine dodao važnu crtu elegancije i hedonizma. Ne postoji ni jedan razuman gastronomski ni ugostiteljski razlog da Cap Aureo i ManO2 ove godine ne dobiju zvjezdice. Nadalje, snažan favorit za prvu zvjezdicu je i porečki Miramare by Fratelli Cerea: hrana je izvrsna, a obitelj Cerea već cijelu vječnost drži tri zvjezdice u svom talijanskom restoranu Da Vittorio, što inspektori itekako uzimaju u obzir.

Gastronomski gledajući, sasvim je jasno da i Nav Tvrtka Šakote zaslužuje zvjezdicu. Međutim, Nav po svom ustroju namjerno nije formatiran kao konvencionalni Michelinov restoran. I dok su favoriti za zvjezdice prilično evidentni, svakog se proljeća nešto tiše nego što se raspravlja o novim zvjezdicama, postavlja pitanje hoće li Michelin nekom od hrvatskih restorana skinuti zvjezdicu.

Želimo li govoriti posve objektivno a ne lokalpatriotski, činjenica je da najmanje dva hrvatska Michelinova restorana već neko vrijeme ne zaslužuju zvjezdice, i da još dva mogu doći pod upitnik. U svakom slučaju, čeka nas nekoliko mjeseci intenzivnog lobiranja oko najvažnije  nagrade u svjetskoj restoranskoj industriji. Najvažnije zato što Michelinove zvjezdice u više od 90 posto slučaja znače pun restoran.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.