Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zatvorio se Pločnik na Črnomercu, jedno od najvažnijih zagrebačkih kulturnih okupljališta

Više od sedam godina zagrebački Pločnik u Međimurskoj 21 imao je važnu društvenu i kulturnu ulogu u Zagrebu. Bio je kafić, klub, okupljalište i mjesto razmjene. Pločnik je organizirao oko 150 događaja godišnje, koncerata, nastupa DJ-eva, promocija, izložbi, projekcija…. U subotu su održali oproštajni party. Pločnik je završio karijeru kao i mnogi zagrebački lokali, koji su bili uspješni ali su se morali zatvoriti na inicijativu susjeda ili stanara zgrada u kojima su radili.

“Dragi naši, neki su već dobro upoznati kakvu kalvariju proživljavamo posljednjih godinu dana i, nažalost, odlukom Gradskog ureda za gospodarstvo, ukinut je MTU, a tako i dozvola za rad Pločniku, osporava se ugovor u zakupu, s obzirom na to da je prostor u likvidacijskom postupku nakon smrti vlasnika.

Nastavit ćemo komunicirati o ovoj situaciji, kao i izvještavati o budućnosti Pločnika, ali ovom prigodom želimo pozdraviti i zahvaliti se svima vama koji ste nas posjećivali posljednjih 7+ godina, ostvarili smo nebrojene situacije, nova poznanstva, prijateljstva, ljubavi, ine kreativnosti, kao i iskustva za pamćenje, te vas još jednom pozivamo na druženje u preostalom vremenu, još danas i sutra, jer nam je subota, 13. siječnja zadnji radni dan”, objavili su iz Pločnika na društvenim mrežama prije nekoliko dana.

Na vijest o zatvaranju reagirao je i Grad Zagreb, i to službenim priopćenjem u kojem gradska vlast poručuje da joj je žao zbog razvoja događa i poziva na dogovor kako bi klub nastavio s radom, jer bi trajno zatvaranje Pločnika bilo “veliki gubitak za kulturnu scenu grada.” Pravi razlog zatvaranje je spor s predstavnicom stanara. Vlasnik zgrade u kojoj je radio Pločnik godinama je iznajmljivao samo poslovne prostore, zgrada nije imala privatnih stanara. Osnivači Pločnika kažu da su je zato i izabrali, jer u njoj popodne i navečer nije bilo nikoga. Nakon smrti vlasnika zgradu je naslijedila njegova supruga, na čiju je inicijativu kao aktualne predsatvnice stanara pokrenut postupak koji je doveo do zatvaranja. Kako je vlasnik Pločnika objasnio u izjavi za Jutarnji.hr, i grad i Gradska četvrt Črnomerec pokazali su razumijevanje za njihovu situaciju ali nemaju nadležnost u sporu jer je zgrada u privatnom vlasništvu. Nisu prošle ni Pločnikove žalbe na odluku da im se ukine MTU, koju je potvrdilo Ministarstvo turizma. Gradski ured za gospodarstvo po zakonu je morao provesti tu odluku i ostali su bez temeljne dozvole za rad. Otkad Pločnik radi u Međimurskoj zgrada je imala tri predstavnika stanara. S prethodnim predstavnicima, kažu, nisu imali problema, ali sadašnju predstavnicu oputužuju da “umjesto da štiti interese stanara zgrade, zapravo štiti isključivo svoje interese i nalazi se u sukobu interesa, a o nama širi klevete i laži.” Kako su nam rekli neki stalni gosti Pločnika, u klub su u zadnjih godinu dana inspekcije i policija pozivani toliko puta da zadnja tri mjeseca više uopće nisu puštali glazbu. Nakon što su im počeli osporavati i ugovor o zakupu, pokretač Pločnika Vedran Meniga, veteran zagrebačke kulturno-klupske scene, kaže da sumnja na korupciju u dijelu institucija. Za Jutarnji.hr je pojasnio da su problemi počeli kad je prestavnica stanara počela prenamjenjivati poslovne prostore u Airbnb apartmane i da Pločnik nije jedini u kvartu koji se zbog toga našao u nepovoljnoj situaciji, ali nisu htjeli izlaziti u javnost, uvjereni da ih ne mogu izbaciti iz prostora jer rade legalno i po svim propisima. Pločnik je ipak izgubio ovu bitku i zatvoren je, a Grad Zagreb poziva i njih “kao i druge gospodarske subjekte da se  jave na natječaj za najam poslovnih prostora koji Grad Zagreb namjerava objaviti još ovoga mjeseca.” Predstavnica stanara dosad se nije javno izjašnjavala o slučaju. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.