Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VJEROVALI ILI NE Split službeno ne spada među 32 najrazvijenija grada u Hrvatskoj, što pokazuje koliko je splitski turističko ugostiteljski koncept promašen

Vlada Republike Hrvatske ovih je dana objavila listu najrazvijenijih hrvatskih gradova prema kriterijima Indeksa razvijenosti. Indeks razvijenosti obuhvaća sljedeća mjerila: dohodak po stanovniku, prihode lokalne uprave po stanovniku, stopu nezaposlenosti ali i indeks starenja. Prema najnovijem Indeksu razvijenosti, u skupinu najrazvijenijih u Hrvatskoj ušla su 32 grada.

Tu su, naravno, Zagreb, Rijeka, Pula, Samobor kao i skoro svi važniji turistički centri: Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Mali Lošinj, Opatija, Novigrad, Novalja, Umag, Zadar, Hvar, pa čak i Makarska. Vjerovali ili ne, u skupini najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj nema Splita. Split se nalazi u drugoj grupi, skupa s Labinom, Osijekom, Rabom, Gospićem ali i Šibenikom. Kako je moguće da je Split, drugi najveći grad u Hrvatskoj, s hordama turista, prepunom trajektnom lukom i užasno skupim stanovima, ispao iz kruga najrazvijenijih hrvatskih gradova? 

Prvo, svatko tko poznaje Split zna koliko je Split izvan strogog povijesnog centra i pojedinih rezidencijalnih četvrti, zapravo dubinski zapušten. Split se, nažalost, pretvorio u kombinaciju golemog apartmana i jednako velike favele. Drugo, splitski turistički koncept masovnosti po svaku cijenu pokazuje se potpuno promašen, o čemu smo već mnogo puta pisali.

Split već dugo nije industrijski grad. Što znači da Split naprosto nema puno izbora nego postati turistički grad. Ali, umjesto da se okrene bar donekle visokom turizmu kao Dubrovnik ili Rovinj, Split se bavi isključivo masovnim turizmom, koji je lanjskog ljeta rezultirao serijom objava u splitskim medijima o divljanju pijanih stranaca po gradu.

Problem je u tome što Split svojom turističkom i ugostiteljskom infrastrukturom privlači uglavnom mlađe turiste, kojima je svakodnevno opijanje jedan od dva ili tri glavna sadržaja godišnjeg odmora. Split, veliki povijesni a sada nužno veliki turistički grad, ima samo dva dobra hotela, Ambasador i Briig. U Splitu nikome ne pada napamet da gradi hotele s pravih pet zvjezdica, pa smo tako u Slobodnoj Dalmaciji ovih dana pročitali da će i novi hotelski kompleks na Bačvicama imati četiri zvjezdice.

Očito je da će Split morati čekati rovinjsku Maistru da od nesretnog Marjana napravi veliki luksuzni hotel, jer takvo što splitskim investitorima ne pada napamet. Uostalom, ni Ambasador nije lokalni nego njemački projekt. Split, nadalje, nema ni jedan ozbiljan gastronomski restoran osim Zirojevićeva Dvora. Sve su ostalo bolji ili lošiji bistroi i konobe, uz par konvencionalnih ribljih restorana. Split, dakle, nije razvio hotelsku i restoransku ponudu kojom bi privukao goste velike kupovne moći kao što su to učinili Dubrovnik, Rovinj pa i Lošinj, i kao što to upravo radi Poreč.

Pa je ogično da je Split, grad s možda najvećim turističkim potencijalom u Hrvatskoj, osuđen na nisku kategoriju masovnog turizma, koja donosi dobar novac lokalnim ugostiteljima ali nema nikakve veze sa zaista visokoprofitabilnim turizmom. Splitski turizam i ugostiteljstvo u dubokoj su krizi vizije i identiteta. Stoga nažalost nije posve neobično što Split prema službenom Indeksu razvijenosti ne spada među najrazvijenije gradove u Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.