Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto više nema  opravdanja za rast cijena u hrvatskim restoranima

restoran

Jutros smo na webu čitali jelovnike više zagrebačkih restorana. Posebno su nam upale u oči cijene u Horvatovom Theatriumu.

Zato što su razumne: tartar biftek košta 15 eura, juhe šest ill sedam, jela od vrhunske ručno izrađene tjestenine s dosta kompleksnim umacima koštaju između 15 i 18 eura, kao i rižoti koji spadaju među najbolje u Hrvatskoj.

Predjelo od wagyua košta 15 eura, a veliki, savršeno pohani bečki odrezak 18 eura. Naposljetku, klasični i prezasitni Wellington košta 28 eura, dakle malo više od 200 kuna u starom novcu.

Te su cijene razumne za kuhanje vrlo visoke klase, sa svježim, sezonskim i  uglavnom domaćim sastojcima. U mnogim drugim restoranima sličnog, ili nižeg ranga, cijene  su bitno manje razumne. 

Statistička je činjenica da su restoranske cijene u Hrvatskoj u 2023. rasle bitno više od inflacije. Za to postoje  barem tri razloga.

Prvo, restoranska industrija morala je nadoknaditi velike gubitke nastale tijekom lockdowna. Drugo, cijena rada u jednom je trenutku značajno porasla.

I treće, visoka potrošnja (bolji su restorani lani radili vrlo dobro do odlično) prirodno je potaknula rast cijena. Međutim, sad više nema nikakvog opravdanja za daljnji bitniji rast restoranskih cijena.

Od pandemije je prošlo  dvije godine, cijene energenata već se dugo ne mijenjaju, a cijene radne snage, zahvaljujući i azijskim radnicima, u zadnje su se vrijeme stabilizirale barem kad je riječ o servisu.

Stoga svako novo dizanje restoranskih cijena, više od inflacije koja je pala ispod pet posto, zapravo  predstavlja tipično pumpanje tržišnog balona u želji za kratkoročnom zaradom. A svi znamo što se dešava kad takvi baloni jednom puknu. Vlasnik jednog od najkomercijalnijih zagrebačkih restorana lani je bilježio izvrsne promete  vikendima, ali je tijekom tjedna njegov dosta veliki lokal uglavnom bio poluprazan. Čovjek je uveo  posebne ponude s nižim cijenama, koje zaista jesu  odlična vrijednost za novac.

Restoran je sada pun cijeli tjedan. Svi restorateri koji planiraju i 2024. dizati cijene istim ritmom kao lani, trebali bi razmisliti o ovom primjeru. Ili o cijenama u Theatriumu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.