Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKE OBITELJI – NOVA GENERACIJA Kćeri i sinovi utemeljitelja hrvatske vinske scene preuzimaju sve važniju ulogu u obiteljskim vinarijama

“Ne gledajte mene, on je sada šef,” govorio nam je sasvim ozbiljno Alen Bibić na nedavnom tastingu u obiteljskoj vinariji u Plastovu, pokazujući na 25-godišnjeg sina Filipa, “Filip je sada odgovoran i za poslovanje vinarije i za kvalitetu vina. Ja odmah poslije Nove godine idem u Laos i u Vijetnam. Idem se opustiti i nemam pojma kad ću se vratiti. A Filip će raditi.”

Franko i Antonela Kozlović nekoliko su dana ranije na božićnom domjenku u Esplanadi svečano predstavili kćer Giannu, kao ravnopravnu članicu podrumarsko vinogradarskog tima najuspješnije hrvatske privatne vinarije. Ove je jeseni Eliđo Pilato formalno prebacio obiteljski obrt na sina Sanjina. Kad smo u studenom s Franom Milošem razgovarali o napretku u radu u njegovim vinogradima i u stilskim promjenama kod Stagnuma i Plavca, Miloš je naglasio utjecaj sina Josipa. Drugi mlađi Miloš, Ivan, fokusiran je na poslovanje elitne pelješke vinarije.

A u listopadu ili studenom prvi smo put kušali Cabernet Franc iz 2020. erdutske vinarije Antunović, koji je izvrstan. To moćno i elegantno vino potpisuje Branimir Turk, sin i nasljednik Jasne Antunović Turk. U zadnjih nekoliko godina na hrvatsku su vinsku scenu snažno i kompetentno stupili predstavnici druge generacije osnivača moderne hrvatske vinske industrije. Riječ je uglavnom o školovanim mladim ljudima koji svojim enološkim, vinogradarskim i poslovnim znanjima i vještinama sudjeluju u novoj fazi razvoja hrvatskog obiteljskog vinarstva.

Sama činjenica da mnoge vodeće obiteljske vinarije imaju stručne, autoritativne i strastvene nasljednike, možda je nešto najbolje što se dogodilo našoj vinskoj industriji u zadnjih desetak godina jer osigurava uspješno i inovativno funkcioniranje vodećih vinskih kuća u narednih tri do pet desetljeća. Tek kad vinarstvo i vinogradarstvo u Hrvatskoj postanu dugoročan obiteljski posao moći ćemo govoriti o stvarnoj ozbiljnosti i održivosti hrvatske vinske industrije. Evo kratkog pregleda najistaknutijih predstavnika druge generacije hrvatskih obiteljskih vinarija, od Istre preko kontinentalne Hrvatske do Dalmacije.

1. Olga Visintin, Veralda, Brtonigla

olga-visintin

Kćerka Marine i Luciana Visintina diplomirala je enologiju u Udinama. Njeno prvo vino punjeno za Veraldu, malvazija Le Rote, brutalni je ali elegantni, duboki macerat koji se odmah uvrstio među najbolje istarske oranže. Olga Visintin pametna je, obrazovana i ima viziju budućnosti jedne od najboljih zapadnoistarskih vinarija.

2. Gianna Kozlović, Kozlović, Momjan

Gianna Kozlović jednu je vinarsku diplomu stekla u Italiji, a drugu u Njemačkoj. U kompleksnom proizvodnom sustavu obiteljske vinarije, Gianna Kozlović u idućih bi se nekoliko godina trebala fokusirati na rad u vinogradima. Kozlovići su nedavno prešli na organsko vinogradarstvo, što je jedan od koraka u unapređivanju njihovih vinogradarskih praksi. 

3. Antonio Radovan, Radovan, Višnjan

Antonio Radovan nije završio enologiju ali je odrastao u podrumima i u vinogradima,. Kad smo u studenom lanjske godine posjetili novu lijepu vinariju obitelji Radovan, Frankov sin Antonio impresionirao nas je nizom detaljnih podataka o svim vinima koje smo kušali tog kišnog popodneva u Višnjanu. Antonio Radovan iskreno je strastven prema vinima.

4. Sanjin Pilato, Pilato, Vižinada

Sanjin Pilato unatrag nekoliko godina preuzima sve više odgovornosti za glavni obiteljski posao od oca Eliđa, mirnog pristojnog čovjeka koji je proizveo vrlo mnogo zaista izvrsnih vina. Sanjin Pilato prije nekoliko je mjeseci postao i formalni vlasnik obiteljskog vinskog obrta.

5. Braća Rossi, Vižinada

rossi-g

Braća Rossi, Luka, Marko i Filip, prije više su godina preuzeli vinariju i destileriju u Bajkinima kraj Vižinade od oca templara Marina Rossija. Vinarija i destilerija Rossi uzorni su primjeri modernog i profesionalnog pristupa proizvodnji i prezentaciji vina i destilata, a energični Luka Rossi toliko je sposoban menadžer da u zadnje dvije godine obavlja dužnost predsjednika Vinistre.

6. Matteo Poletti, Poletti, Višnjan

Mladi Matteo Poletti prvo je studirao ekonomiju. Zatim se odlučio posvetiti vinarstvu. Matteo Poletti, sin beskrajno šarmantnog Petera Piera Polettija, sada prezentira vina kuće Poletti na raznim vinskim smotrama. Matteo Poletti odlučio je ostati u obiteljskom biznisu, što jamči opstanak jedne od rijetkih istarskih vinarija koje proizvode vina s dvadesetogodišnjim rokom trajanja.

7. Nikola Šember, Šember, Plešivica

Nikola Šember, sin Zdenka Šembera, diplomant zagrebačkog Poljoprivrednog fakulteta, uvjereni je zagovornik prirodnih vina. Vinarija Šember prebacila se na prirodnu proizvodnju, a Nikola Šember već je dobio svoje potpisno vino, izvrsni macerirani cuvee 5th Generation. sastavljen od chardonnaya, bijelog pinota, crvenog veltlinca, i rizlinga. Nikola Šember obožava vina i vinograde.

8. Josip Korak, Korak, Plešivica 

Sin velikog, klasično školovanog vinara Velimira Koraka diplomirao je na zagrebačkom Poljoprivrednom fakultetu. Josip Korak, koji već godinama radi u obiteljskim podrumima i vinogradima  javno prezentira neka od najambicioznijih Korakovih vina poput kolekcije nesumporenih macerata,  jamči da će vinarija Korak još dugo vremena sačuvati svoj besprijekorni renome. Josip Korak brat je Michelinova chefa Bernarda Koraka.

9. Viktor Dvanajščak, Dvanajščak Kozol, Međimurje 

Viktor Dvanajščak čovjek je renesansne širine; medicina, filozofija, gastronomija, poljoprivreda i iznad svega vinarstvo i vinogradarstvo čine svemir interesa mladog gospodina Dvanajščaka, čovjeka koji bi u narednih desetak godina mogao izrasti u jednog od najutjecajnijih hrvatskih vinara. Dvanajščak je prvi vinar u sjeverozapadnoj Hrvatskoj a možda i u cijeloj zemlji, koji je uspostavio burgundsku piramidu kvalitete vina: od bazičnih, regionalnih vina, preko village wines, do velikih cru vina.

10. Martina Krauthaker Grgić, Krauthaker, Kutjevo

krauthakeri-martina-vlado

Martina Krauthaker Grgić, enologinja i voditeljica proizvodnje u prvoj velikoj privatnoj slavonskoj vinariji, već je godinama jedna od najvažnijih žena u hrvatskoj vinskoj industriji. Martina Krauthaker Grgić nadzire golemi portfolio vina Krauthaker koji obuhvaća čak i nebbiolo, ali u svim intervjuima ističe kako joj je graševina najdraža sorta. Martina Krauthaker Grgić upravo postaje novo lice kutjevačke graševine.

11. Branimir Turk, Vina Antunović, Erdut 

en-primeur-antunovic

Jasna Antunović je bankarka koja je prije dvadesetak godina utemeljila jednu od najboljih vinarija u istočnoj Hrvatskoj. Njen sin Branimir Turk diplomirani je agronom, koji se dodatno školovao u Bordeauxu. Branimir Turk potpisuje recentna vina kuće Antunović, uključujući uistinu izvrsni Cabernet Franc iz 2020. godine.

12. Filip Bibić, Bibich, Plastovo kraj Šibenika

Filip Bibić diplomirao je na hrvatskom RIT-u prestižnoj zagrebačkoj ekspozituri čuvenog američkog Rochester Institute of Technology. Bibić je, međutim, odrastao u podrumima i vinogradima i zna veoma mnogo o vinu. Poslovno znanje s RIT-a i znanje o vinu koje je stjecao u obitelji, mlađi Bibić upravo unosi u novo lice obiteljske vinarije, s modernim prirodnim vinima baziranima na autohtonim sortama.

13. Josip i Ivan Miloš, Miloš, Pelješac

milos-oxford

Josip Miloš je enolog, dok se Ivan Miloš brine o poslovanju obiteljske vinarije, nesumnjivo najvažnije na Pelješcu, vjerojatno i u cijeloj Dalmaciji. Frano Miloš, čovjek koji je izmislio genijalni Stagnum, s puno komplimenata i ponosa govori o Josipovom i Ivanovom utjecaju na sve aspekte posla u vinariji Miloš. Prije godinu i pol s Franom i Josipom Milošem bili smo na tastingu u njihovom novom podrumu u Ponikvama. Josip Miloš veoma je precizno, s vrlo mnogo znanja, opisivao i objašnjavao vina iz Stagnumove vertikale iz zadnjih četvrt stoljeća.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.