Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Vino godine 2023. baner by Taittinger i Vivat Fina vina
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE UZ POKROVITELJSTVO VIVATA I TAITTINGERA BIRAJU VINO GODINE 2023. Pobjednik je Medeina Punta Greca iz 2020. sa 68 bodova

Kultna Medeina Punta Greca trijumfirala je u izboru Kulta Plave Kamenice za Vino godine. Punta Greca osvojila je 68 bodova, dva više od drugoplasiranog Toljeva Dingača ET. Punta Greca je prestižni single vineyard merlot vodnjanske vinarije Medea.

Punta Greca dolazi iz istoimenog vinograda na rtu Marlera, s tri strane okruženog morem. Punta Greca jedan je od najjužnijih vinograda u Istri. Punta Greca toliko je popularna da je mnogi restorani i barovi uspijevaju držati na kartama tek nekoliko mjeseci; prebrzo se prodaje, a količine su prilično ograničene jer je vinograd velik oko 3,5 hektara, s vrlo niskim prinosima.

Punta Greca iz 2020. duboko je, gusto, visokoalkoholno vino s jasnim aromama i okusima Luxardo višanja, vrhunske 70-postotne čokolade, blagog dima ali i s nijansama balsamica i mesnog ekstrakta. Punta Greca iz 2020. razlikuje se od svojih prethodnica po naglašenoj vibrantnosti i svježini, koje su ovom izvrsnom merlotu dale dodatnu dimenziju kompleksnosti i privlačnosti. S Medeinom timom prevođenim Markom Krstačićem na Punta Greci iz 2020. prvi je put surađivao i Milan Budinski.

Medea i Budinski u idućih nekoliko godina planiraju lansirati posebno, kolekcionarsko izdanje Punta Grece sa etiketama Slavka Kopača, jednog od najvažnijih hrvatskih modernih umjetnika dvadesetog stoljeća. Probali smo potencijalne uzorke, od kojih su neki nedvojbeno impresivni, i to prema visokim međunarodnim standardima. Za Vino godine Kulta Plave Kamenice glasalo je više od 25 sommeliera, vinskih distributera i vinskih novinara. Svatko je mogao glasati za pet vina. Prvoplasirano vino dobilo je 10 bodova, drugo 8, treće 6, četvrto 4 i peto 2 boda.

Vivat i Taittinger – sponzori izbora za Vino godine 2023.

vivat-promocija

Zagrebački Vivat, velika distributerska vinska kuća koja ove godine slavi 30. rođendan, dugogodišnji je pokrovitelj izbora Kulta Plave Kamenice za Vino godine. Iznimno smo ponosni što se Vivatu kao pokrovitelj izbora Vina godine, pridružio i francuski Taittinger. Taittinger spada među najuglednije i najuspješnije obiteljske šampanjerije. Taittinger je osnovan 1932. godine u Reimsu. Danas proizvodi više od pet milijuna butelja godišnje, a njihov prestižni cuvee Comtes de Champagne Blanc de Blancs redovito se ubraja među najelegantnije šampanjce na svijetu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})