Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Vino godine 2023. baner by Taittinger i Vivat Fina vina
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE UZ POKROVITELJSTVO VIVATA I TAITTINGERA BIRA VINO GODINE 2023. Treće mjesto dijele Stagnum i Refošk Omo s 56 bodova

U sam finiš izbora za Vino godine ušla su i dva sasvim različita crna vina koja, međutim, povezuje bezuvjetna težnja prema izvrsnosti. Stagnum Frane Miloša prvo je kultno hrvatsko vino. Od prve berbe davne 1992. pa do danas Stagnum se dramatično promijenio.

Rani su Stagnumi bili ekspresivna, rustikalna vina koja su plastično odražavala veličanstvenu brutalnost terroira Ponikava na Pelješcu. Kasnije su Stagnumi postaljali sve zaokruženiji i mekši, da bi aktualna berba 2013. dala jedno od najelegantnijih vina napravljenih od plavca malog.

Sama činjenica da je aktualna berba stara deset godina znači da Frano Miloš odležava svoje prestižno vino skoro cijelo desetljeće, što je vidljivo na konačnom rezultatu; Stagnum iz 2013. moćno je, visokoalkoholno vino prepuno zrelih tanina, s mnogo svježine, monumentalnom strukturom i glatkom, gotovo ispoliranom teksturom. Sve su Stagnumove značajke perfektno usklađene.

Refošk Omo Milana Budinskog iz 2020. dolazi iz zapadne Istre. Omo je, podsjetimo, prvi samostalni projekt vodećeg hrvatskog enologa. U lanjskom izboru Kulta Plave Kamenice za Vino godine, Malvazija Omo uvjerljivo je pobijedila, da bi sada Refošk Omo podijelio treće mjesto.

milan-budinski-kucera
Milan Budinski

Refošk Omo, proizveden od grožđa iz Veraldinih vinograda u organskom uzgoju, vino je koje ujedinjuje pomalo divlje sortne elemente tipične za refošk, s otmjenošću i tehničkom preciznošću tipičnim za Budinskog: simbolički govoreći, crni Omo ujedinjuje Claijev refošk Brombonero s Laguninim cuveeom Castello.

Refošk Omo iz 2020. dostići će vrhunac za tri do četiri godine, ali već sada u mladoj fazi spada među najbolja istarska crna vina. U izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice glasalo je više od 25 sommeliera i vinskih novinara.

Vivat i Taittinger – sponzori izbora za Vino godine 2023.

vivat-promocija

Zagrebački Vivat, velika distributerska vinska kuća koja ove godine slavi 30. rođendan, dugogodišnji je pokrovitelj izbora Kulta Plave Kamenice za Vino godine. Iznimno smo ponosni što se Vivatu kao pokrovitelj izbora Vina godine, pridružio i francuski Taittinger. Taittinger spada među najuglednije i najuspješnije obiteljske šampanjerije. Taittinger je osnovan 1932. godine u Reimsu. Danas proizvodi više od pet milijuna butelja godišnje, a njihov prestižni cuvee Comtes de Champagne Blanc de Blancs redovito se ubraja među najelegantnije šampanjce na svijetu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})