Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKA BOŽIĆNA PLJAČKA Pojedini kafići u Bogovićevoj naplaćivali su 440 eura za stol na Badnjak

Jedan popularni kafić u Bogovićevoj ulici u Zagrebu za Badnjak je tražio da gosti kupe dvije boce žestokog pića kako bi dobili stol za petero ili šestero. Ako vas je samo dvoje a htjeli ste dobar stol na dulje vrijeme, također ste morali platiti dvije boce. Kafić bocu jakog pića, i to ne luksuznog, trenutno naplaćuje 220 eura, što znači da su gosti koji su htjeli stol morali platiti minimalno 440 eura.

I to ne samo za božićnu noć, nego su te cijene vrijedile i po danu. U ovo doba godine u tom kafiću u centru grada veći stol naprosto košta 440 eura. Osim toga, i cijene bezalkoholnih pića poput Red Bulla privremeno su drastično porasle. 

Poslije Nove godine cijene će se navodno vratiti u normalne okvire. Kafić, koji nije jedini s takvom praksom u Zagrebu, cijeli je Badnjak bio prepun, što znači da su gosti vrlo rado pristali na tako drastične cijene. Premda su gosti pristali na ove divljačke cijene, uvjereni smo da se radi o bezočnoj pljački.

Evo zašto. Prvo, 220 eura za bocu jakog pića koje u nabavi košta između 20 i 30 eura, znači da kafić radi s maržom puta deset, devet ili osam, što se ne smije, osim na vrlo ekskluzivnim mjestima s visokim troškovima. U Bogovićevoj ništa nije ekskluzivno i nema visoke radne troškove. Drugo, barovi, kafići i restorani načelno skoro nigdje u svijetu, a osobito ne u velikim gradovima, ne dižu cijene za blagdane. Koktel u pariškom Ritzu i londonskom Savoyu, a riječ je o hotelima koji spadaju među najskuplje u Europi, danas košta jednako kao što je koštao prije dva tjedna.

Ali su zato poneki pohlepni zagrebački ugostitelji odlučili drastično dignuti cijene tijekom blagdana. I treće, kapitalizam, čak ni u laissez faire izdanju, nikad se ne svodi na banalni odnos ponude i potražnje. Ozbiljni kapitalizam podrazumijeva i odgovorno a ne samo grabežljivo ponašanje onoga koji nudi jako traženu robu. Biznisi koji drukčije postupaju nužno propadaju, za dvije ili za sedam godina. Ali propadaju. Naposljetku, za tih 440 eura za stol u Bogovićevoj, s dvije boce prosječne votke ili gina, dvoje ljudi mogu večerati kavijar, kobe govedinu i vrlo dobro vino. Ili kupiti dvije avionske karte do Rima ili Pariza. Što znači da kafići u Bogovićevoj, koji prodaju stolove za 440 eura, trenutno spadaju u lokale s najgorom vrijednosti za novac u Europi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.