Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zatvorio se Kolding, jedan  od zadnjih starih kafića u centru Zagreba

Koldinga u Berislavićevoj više nema. Na vratima stoji velika obavijest o privremenom zatvaranju, do preseljenja na novu lokaciju. No, s takvim obavijestima nikad ne znate, pogotovo kad je riječ o velikom lokalu koji je zadnjih godina patio od težeg manjka gostiju.

Kolding je bio jedan od najstarijih preživjelih kafića u centru Zagreba. Svi njegovi vršnjaci, stariji ili nešto mlađi kafići u centru koji su činili  zagrebačku špicu u  osamdesetima, devedesetima  i dvijetisućitim godinama, ranije su nestali; Zvečka, Hard Rock Caffe, Atrij,  originalni Charlie… Jedini Koldingov vršnjak na tom potezu koji još radi je  sendvič bar Pingvin osnovan 1987. godine, ali njemu već dugo nije baš dobro.

Kolding je otvoren davne 1985.U devedesetim je godinama postao institucija zagrebačkog javnog života.  Na prizemnoj su se etaži skupljale stotine gostiju koji su dolazili na kavu i pivo, dok su se u podrumu točila  za ono vrijeme dosta solidna vina privatnih proizvođača. Koliko pamtimo, Kolding je uz Argentinu u Tkalčićevoj bio jedan od prvih kafića u gradu koji je posluživao svježe cijeđeni sok od naranče. 
Podrumski, “klupski” dio Koldinga koji je bio osobito popularan vikendima, već se davno zatvorio. Gornji je dio relativno uspješno radio do prije šest ili sedam godina, kad se odjednom počeo prazniti. Lokali naprosto umiru sami od sebe, ako se poslije određenog vremena  sadržajno i ambijentalno   bitno ne pomlade.

U zadnjih par godina znali smo svratiti u Kolding na sok ili čašu vina uz novine; u velikom prostoru s puno  stolova i nešto barskih stolica često nije bilo više od četiri ili pet gostiju. Zanimljivo je da je Kolding uz kafić bio i fotokopiraonica. 

Fotokopiraonica se preselila u Gajevu, što možda daje ponešto nade da će se ovaj 38 godišnji lokal doista obnoviti na nekoj drugoj adresi u centru Zagreba.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.