Tvrtko Šakota, najprogresivniji hrvatski chef, ove se godine dokazao i kao uspješan ugostiteljski poduzetnik. Chef Šakota stoji iza vrlo uspješnog projekta Salo, koji ujedinjuje elemente zanatske pekarnice, bistroa i specialty coffee kafića, kao i iza izvrsnog restorana Bekal, gdje chef Marko Turković priprema neusporedivo slasna jela pečena i kuhana isključivo na otvorenoj vatri.
Zmajska pivovara, prva hrvatska profesionalna craft pivovara koja proizvodi i niz kompleksnih gastronomskih piva, dugogodišnji je pokrovitelj izbora Chefa godine Kulta Plave Kamenice. Chefa godine i Restoran godine biraju isključivo restoranski profesionalci; chefovi, investitori i gastro novinari.
Tvrtko Šakota je, dakle, u 2023. vodio ili koordinirao tri gastronomski iznimno zahtjevna projekta. Najvažniji je, naravno, Nav, Šakotin restoran visoke kuhinje s omakase jelovnikom. Nav i dalje nastavlja rušiti sve moguće kulinarske konvencije, istodobno održavajući vrlo tvrda Šakotina načela o mikrosezonalnosti, lokalnosti i stvaranju posve nove hrvatske nacionalne kuhinje.
U listopadu ove godine u Navu smo među ostalim uživali u radikalnom i briljantnom japanskom patlidžanu na kremi od dimljenog patlidžana s par listića miloduha, pa u kostanjevčici s varenikom, sedmolistom i fenomenalnim fermentiranim ajvarom iz 2022. godine, kao i u sipi na dimljenom kukuruzu s hrskavom mrkvom i uljem od fermentiranog graha.
Šakotino je kuhanje najoriginalnije u Hrvatskoj, a ovaj je veliki avangardni chef napokon počeo ozbiljnije pristupati vinima. Tvrtko Šakota jedan je od rijetkih hrvatskih kuhara koji su istodobno uspješni restoranski poduzetnici i izvan konteksta vlastitog restorana. Baš kao, recimo, Ana Roš. Ove je godine za Chefa godine i Restoran godine Kulta Plave Kamenice glasalo više od 55 profesionalaca iz restoranske industrije: chefova, restoratera, investitora i gastro novinara.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.