Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Vino godine 2023. baner by Taittinger i Vivat Fina vina
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE UZ POKROVITELJSTVO VIVATA I TAITTINGERA BIRA VINO GODINE 2023. Deveti je bijeli Ottaviano Morena Coronice

Ovog smo četvrtka ujutro u Korenikima kušali niz novih i starih vina Morena Coronice. Uz klasična stara vina, osobito nas je zanimao Ottaviano. Ottaviano je nazvan po pokojnom Coronicinom ocu. Prvi bijeli Ottaviano promoviran je u proljeće i sad se nalazi na vinskim kartama brojnih hrvatskih gastronomskih restorana, dok crni Ottaviano još čeka i dozrijeva u miru Coronicinih podruma.

vino-godine-2023-coronica-ottaviano

Bijeli Ottaviano, izvrsna malvazija iz 2020. godine, široko je, raskošno bogato, relativno gusto vino s kompleksnim ali sortno prepoznatljivim bouquetom, dovoljno svježine i vrlo dugim okusom. Riječ je o jednoj od impresivnijih malvazija nove generacije. Kad govorimo o malvazijama nove generacije, mislimo na vina koja proširuju dosadašnje stilske okvire istarske malvazije, i koja zaista pokušavaju istražiti krajnje izražajne mogućnosti jedne od najvažnijih hrvatskih sorti.

Ottaviano i Moreno Coronica

Ottaviano definitivno spada u tu usku grupu vrlo ozbiljnih malvazija. Stoga nam se čini sasvim logičnim da je prvi Coronicin bijeli Ottaviano ušao među deset najboljih hrvatskih vina u izboru Kulta Plave Kamenice za Vino godine. Ottaviano iz 2020. osvojio je deveto mjesto s 22 boda. Ottaviano iz 2021, kojeg smo prvi put probali u Coronicinoj kušaonici, mogao bi pak postati ozbiljno senzacionalan. On je podjednako širok, bogat, višeslojan i dug kao prvi Ottaviano, ali je iznimno vibrantan, rasplesan u ustima, s intenzitetom koji jamči još višu ocjenu. Za Vino godine Kulta Plave Kamenice glasalo je više od 25 sommeliera, distributera i vinskih novinara. Svatko je mogao glasati za pet vina, s tim da prvo mjesto donosi 10, drugo 8, treće 6, četvrto 4 a peto 2 boda.

Vivat i Taittinger – sponzori izbora za Vino godine 2023.

vivat-promocija

Zagrebački Vivat, velika distributerska vinska kuća koja ove godine slavi 30. rođendan, dugogodišnji je pokrovitelj izbora Kulta Plave Kamenice za Vino godine. Iznimno smo ponosni što se Vivatu kao pokrovitelj izbora Vina godine, pridružio i francuski Taittinger. Taittinger spada među najuglednije i najuspješnije obiteljske šampanjerije. Taittinger je osnovan 1932. godine u Reimsu. Danas proizvodi više od pet milijuna butelja godišnje, a njihov prestižni cuvee Comtes de Champagne Blanc de Blancs redovito se ubraja među najelegantnije šampanjce na svijetu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})