Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Vino godine 2023. baner by Taittinger i Vivat Fina vina
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE, VIVAT I TAITTINGER BIRAJU VINO GODINE 2023. Deseta je Pilato Malvazija sur Lie iz 2019. s 20 bodova

U ovogodišnjem izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice sudjelovalo je više od 25 hrvatskih sommeliera i vinskih kritičara. Za razliku od lanjske godine kad je uvjerljivo trijumfirala prva berba Malvazije Omo Milana Budinskog, u 2023. bitka za prvo mjesto vodila se doslovno do predzadnjeg glasača.

Što je, ustvari, normalno jer su hrvatska vina ove godine osvojila rekordnih 25 zlatnih medalja na Decanterovim Svjetskim nagradama, kao i niz drugih značajnih međunarodnih priznanja. Osim toga, ove je godine došla do izražaja stilska diversifikacija hrvatskih vina; vrhunska hrvatska vina sve su manje enološka, a sve više autentična i terroirska. Što to znači?

Enološka vina su vina koja su tehnički besprijekorno napravljena. Pomak prema enološkim vinima bio je strahovito važan skok u razvoju hrvatske vinske industrije, koja je desetljećima bila poluamaterska. Novi”kvantni” skok označit će  pomak od enoloških prema što karakternijim ali savršeno preciznim vinima.

Eliđo i Sanjin Pilato

A jedno od najkarakternijih vina u Hrvatskoj svakako je Malvazija sur Lie obitelji Pilato iz Vižinade. Pilato Malvazija sur Lie žanrovski je donekle riskantna. Riječ je o možda najkremastijoj malvaziji u Istri, u kojoj se, ne baš diskretno osjeća barrique. Ona je, dakle, napravljena suprotno većini recepata za istarsku malvaziju. Usprkos tome, Pilato Malvazija sur Lie zadržala je nepogrešivo prepoznatljivi karakter najpopularnije hrvatske bijele vinske sorte.

Pilato Malvazija sur Lie proširuje domete i stilizaciju istarske malvazije. Istodobno, riječ je o izvanrednom gastronomskom vinu, u kojem se može uživati i uz škampe, jastoge i plemenitu bijelu ribu, ali i uz masnu tunu, bifteke, pa čak i bijele tartufe. Malvazija sur Lie obitelji Pilato jedno je od najboljih hrvatskih bijelih vina: u ovogodišnjem je Decanterovom Vodiču za Hrvatsku ocijenjena s rekordnih 96 bodova. 

Vivat i Taittinger – sponzori izbora za Vino godine 2023.

vivat-promocija

Zagrebački Vivat, velika distributerska vinska kuća koja ove godine slavi 30. rođendan, dugogodišnji je pokrovitelj izbora Kulta Plave Kamenice za Vino godine. Iznimno smo ponosni što se Vivatu kao pokrovitelj izbora Vina godine, pridružio i francuski Taittinger. Taittinger spada među najuglednije i najuspješnije obiteljske šampanjerije. Taittinger je osnovan 1932. godine u Reimsu. Danas proizvodi više od pet milijuna butelja godišnje, a njihov prestižni cuvee Comtes de Champagne Blanc de Blancs redovito se ubraja među najelegantnije šampanjce na svijetu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})