Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Peruanski ceviche ušao na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine

Ceviche je davno osvojio globalnu publiku a sada je dobio i formalno priznanje. UNESCO je peruanski ceviche uvrstio na listu nematerijalne svjetske kulturne baštine. Porijeklo cevichea, ribe i morskih plodova mariniranih u citrusima s čilijem i raznim vrstama dresinga, peruanski su antropolozi datirali u razdoblje prije dvije tisuće godina.

Peruanska vlada pozdravila je dodavanje cevichea na popis nematerijalne kulturne baštine, a ministarstvo kulture reklo je da je ovima “odano priznanje svim ljudima u lancu, uključujući male ribare duž obale, stanovnike Anda, Amazone, farmere i chefove.”

Chef Javier Vargas, čelnik peruanske Udruge vlasnika ribljih restorana, rekao je da se ceviche u Peruu priprema na najmanje tisuću različitih načina. Radi se od gotovo svih vrsta jestivih morskih i slatkovodnih riba, na obali iu planinama, kao i od pirarucua i tilapije uzgojene u lagunama džungle. Na istom sastanku UNESCO-a u Bocvani, na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine uvršteni su talijansko operno pjevanje, oslikavanje rikši u Bangladešu i uzbečki keramičarski zanati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.