Ovogodišnji izbor za Restoran godine okupio je najviše glasača dosad. Više od pedeset chefova, vlasnika restorana, investitora i gastro novinara glasalo je za najbolji hrvatski restoran i za najboljeg hrvatskog chefa u 2023. Rezultate našeg tradicionalnog izbora za Restoran godine počinjemo objavljivati danas, a rezultate izbora za Chefa godine sutra. Pokrovitelj ovogodišnjeg izbora za restoran godine talijanski je Irinox, vodeći svjetski proizvođač profesionalne opreme za brzo hlađenje hrane.
Kao i svakog prosinca, objavit ćemo imena deset najboljih restorana i chefova, redoslijedom od desetog do prvog mjesta. Deseto mjesto u ovogodišnjem, najreprezentativnijem izboru za Restoran godine dosad, osvojio je Plavi podrum iz Voloskog, u vlasništvu višestruke sommelierske šampionke Daniele Kramarić.
Plavi podrum jedan je od svega nekoliko restorana koji su se u svim našim dosadašnjim godišnjim izborima našli blizu vrha ili među prvih deset. Zanimljivo je da je Plavi podrum u ovogodišnjem zboru za Restoran godine osvojio čak 40 bodova više nego lani, što je jedan od najvećih pojedinačnih skokova na godišnjoj razini.
Plavi podrum osnovan je u ljeto 1996. Jedini je hrvatski restoran koji je ušao na listu World’s 50 Best Restaurants i to dvaput, 2008. i 2010. godine. Plavi podrum izgradio je besprijekoran renome na korištenju najboljih dostupnih sastojaka: od fenomenalnog izbora ribe i rakova, preko opsežne selekcije vrhunskih maslinovih ulja do bijelih i crnih tartufa i šumskih gljiva.
U zadnje je vrijeme kuhanje u Plavom podrumu dobilo dodatnu autorsku crtu, zahvaljujući chefu Mati Bebeku. Priča o Plavom podrumu priča je o uspjehu koji traje, kontinuitetu kvalitete rijetkom na hrvatskoj restoranskoj sceni.
Fotografije Matija Djanješić
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.