Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SEZONA SVINJA Chef Nenad Komes pripremio nam je seriju zimskih video recepata sa svinjetinom. Počinjemo salatom s kareom

Zima je tradicionalno sezona svinjetine. Kolinje u desetljećima je jedan od važnih rituala svugdje na selu, a na kolinje se, naravno, često dolazilo i iz gradova, kod rođaka ili prijatelja na selo: manji dio mesa konzumirao se svjež, veći dio mesa završavao je u kobasicama, šunkama, buđolama, slanini ili pršutima, a ostatak se zamrzavao. Smatralo se da je jedna veća svinja dovoljna da četveročlana obitelj sretno i zadovoljno “preživi” zimu s puno svinjskih kalorija u sarmi, pečenjima, sekeli gulašu i drugim popularnim jelima.

Danas više nema kolinja, ali je navika zimskog uživanja u svinjetini nadživjela ukidanje starinskih običaja.
Što je i normalno, jer svinjetina zbog svoje masnoće prirodno dobro funkcionira u hladnim mjesecima; osim toga, svinjetina je i dalje relativno jeftina i široko dostupna. Chef Nenad Komes, ideolog lanca butiknih mesnica The Meat, za čitatelje Kulta Plave Kamenice pripremio je malu seriju zimskih recepata sa svinjetinom. Važno je naglasiti da The Meat prodaje isključivo meso iz vlastitog uzgoja i da je svježe meso uvijek zaista svježe a ne odmrznuto. Komesov serijal video recepata otvaramo salatom s kareom.

Zimska salata s kareom

za jednu osobu

Sastojci

  • šaka lisnate salate ( različite zelene salate osim puterice, ili lollo rosso)
  • 200 grama svinjskog karea. bez kosti
  • jedna mandarina
  • maslinovo ulje
  • sol, svježe mljeveni papar
  • The Meatov BBQ umak
  • The Meatov BBQ Rub( mješavina suhih začina)

Meso premažemo uljem, posolimo i popaprimo, pa dodamo BBQ umak i sve dobro razmažemo da kare upije što više začina ulja i umaka. Ostavimo da se marinira pola sata na sobnoj temperaturi.
Salatu – kristalku, iceberg ili lollo rosso – složimo u duboki tanjur. Posolimo, dodamo ulje, jabučni ocat i BBQ Rub. Na vrh položimo kriške mandarine. Kare pečemo na dobro zagrijanoj tavici, ,oko tri minute sa svake strane .
Kad je meso gotovo stavimo ga na dasku, još jednom popaprimo, pokapamo s malo dobrog maslinova ulja, narežemo na trakice debljine jednog centimetra,pa serviramo na salati i mandarinama.Zbog svježine i boje možemo dodati zrna šipka. Poslužimo uz kukuruzni kruh.

Vinska preporuka Ovaj recept traži supstancijalno ali svježe bijelo vino s dobrim kiselinama i naglašenim voćni elementima, poput Korakova Rizlinga, beljske Vrhunske graševine ili Graševine Zlatno brdo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.