Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Zmajska pivovara banner
Divider Text

PREDSTAVLJAMO Zmajska pivovara, pokrovitelj izbora za Chefa godine, najvažniji je hrvatski proizvođač gastronomskih piva 

Zmajska pivovara, prva profesionalna hrvatska craft pivovara, osnovana je u Zagrebu 8. ožujka 2013. godine. U proteklih deset i pol godina Zmajska pivovara promijenila je hrvatsku scenu piva na najmanje tri razine. Prije svega, Zmajska je bila prva profesionalna, komercijalna craft pivovara u Hrvatskoj; Zmajska je stoga uspostavila craft kao komercijalni pivski model na hrvatskom tržištu.

S pojavom Zmajske pivovare craft pivovare su u Hrvatskoj prestale figurirati tek kućni, entuzijastički pothvat. Drugo, Zmajska je razvila više široko komercijalnih brendova koji su uspostavili posve nove kriterije kvalitete za široko dostupna piva. Njeni Pale Ale, Porter i doista izvanredni Pozoj, pokazali su da široko dostupna piva  koja se prodaju u susjedskom Sparu ili Konzumu, mogu istodobno biti i vrhunska piva visoke međunarodne klase.

Treće, Zmajska je unatrag desetak godina proizvela čitav niz veoma ozbiljnih gastronomskih piva, od samog Pozoja, IPE koja se izvrsno slaže uz široku paletu jela, preko senzacionalnog RIS-a, stvorenog za odležane steakove, do Rougea 22 koji se prodaje samo u buteljama od 0,75 i koji predstavlja vjerojatno najviši izraz hrvatskih piva namijenjenih ozbiljnoj kuhinji. Utoliko je Zmajska pivovara uvjerljivo najznačajniji hrvatski proizvođač gastronomskih piva.

zmajska-pivo-rouge
zmajska-bacve

Zmajska pivovara svoj je doprinos nacionalnoj gastronomiji iskazala i kroz sudjelovanje u akcijama fine dining udruge JRE kao i edukativnom projektu Raise the Bar. Hrvatski restorateri i danas, nažalost, često ne vjeruju da se pivo može zaista dobro povezivati s hranom. Zmajska pivovara razuvjerava ih iz godine u godinu. Zmajsku pivovaru osnovao je Zagrepčanin Andrej Čapka, informatičar koji se prije više od dvadeset godina zaljubio u pivo. Danas Zmajska proizvodi više od pola milijuna litara piva godišnje.

Gospodin Čapka i njegovi najbliži suradnici, prije svih Hrvoje Čirjak, iz mjeseca u mjesec mijenjaju pivsku scenu u Hrvatskoj. Iduće bi godine Zmajska pivovara mogla poduzeti još jedan velik, radikalan i važan korak. Zmajska pivovara dugogodišnji je pokrovitelj izbora Chefa godine Kulta Plave Kamenice.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.