Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Noelov Ivan Jug na Masterclassu Graševina održao je najznačajniju i najdetaljniju prezentaciju o graševini do danas

Graševina je najznačajnija bijela hrvatska sorta, koju možemo smatrati autohtonom premda se uzgaja i u Italiji, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Rumunjskoj i na Kosovu. Ivan Jug najbolji je hrvatski sommelier iako je nedavno na Nacionalnom prvenstvu sommeliera poslije niza pobjeda osvojio drugo mjesto.

Udruga Graševina Croatica odlučila je podignuti prezentaciju graševine na bitno višu razinu, pa je krajem studenog organizirala prvi Graševina Masterclass, koji se odvijao u više slavonskih i baranjskih vinarija i restorana. Ivan Jug, suvlasnik zagrebačkog Noela, u ponedjeljak 27. studenog u čepinskom je restoranu Crna svinja održao dosad najiscrpniju i najprecizniju prezentaciju o hrvatskoj graševini. Prema Jugovoj prezentaciji, u Slavoniji, Baranji i Podunavlju graševina se uzgaja na 4347 hektara.

Od graševine se proizvodi oko 209 tisuća hektolitara godišnje, što znači više od 20 milijuna litara vina. Činjenica da se toliko graševine nema kome prodati strateški je problem hrvatske vinske industrije. Gospodin Jug u svoju je prezentaciju uvrstio niz vina različitih stilova. Galićeva Graševina iz 2022. primjer je fresh and clean vina. Vrhunska graševina Iločkih podruma puna je meda i oraha i miriše na botritis iako Iločki podrumi, tko zna zašto, tvrde da njihova suha vina nemaju nikakve veze s botritisom. Krauthakerov single vineyard Mitrovac danas je ultimativni klasik kutjevačke graševine, dok je Graševina Tradition Jasne Antunović uvjerljivo najbolja erdutska graševina. Belje se predstavilo s izvrsnim Goldbergom iz 2022. godine.

Nažalost, u prvoj Graševini Croatici nisu sudjelovali Ivan Enjingi, čovjek koji je uz pokojnog Branka Mihalja i Vladu Krauthakera izmislio modernu slavonsku graševinu, kao ni braća Sontacchi, najvažniji novi proizvođači graševine.  Bilo kakve smotre posvećene graševine, bez Enjingija i Sontacchija, nužno su nedostatne.

Međutim, Masterclass Graševine pionirski je i iznimno važan pokušaj da se najvažnija hrvatska bijela sorta, koja je izložena svim mogućim krivotvorenjima i pogrešnim propagandnim akcijama, napokon afirmira kao grožđe koje može davati neka od najboljih vina u srednjoj Europi. Utoliko Masterclass Graševine zaista treba srdačno podržati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.