Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NA VEČERI KOD BENVENUTIJA Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nam novu malvaziju Livio Benvenuti, koja je izvanredna

Kad smo na proljeće probali prvo izdanje malvazije Livio Benvenuti, nismo bili osobito impresionirani: doimala nam se pretankom i prebliskom bazičnoj malvaziji obitelji Benvenuti. Dok je teran Livio Benvenuti bio zaista sjajan što potvrđuje i Decanterova zlatna medalja, malvazija Livio Benvenuti iz 2021. doimala se stilski nedefiniranom: bila je znatno lakša, manje koncentrirana od svoje predšasnice malvazije Anno Domini, no to nije bio kompliment.

Prošlog utorka navečer, baš prije utakmice Hrvatske i Armenije, večerali smo i kušali niz novih vina braće Benvenuti u njihovoj kušaonici u Kaldiru. Detaljnije zabilješke s tog tastinga objavit ćemo u novom Vinskom izvještaju Kulta Plave Kamenice.

Probali smo, među ostalim vinima, i novo izdanje malvazije Livio Benvenuti iz berbe 2022. Nova malvazija Livio Benvenuti značajno je uspjelija od prvog bijelog Livija: radi se o doista izvanrednom vinu, koje spada među nekoliko najboljih malvazija koje smo probali ove godine. Malvazija Livio Benvenuti također je donekle lagana, manjeg od srednjeg tijela, svježa i elegantna ali je bitno bogatija i supstancijalnija, s puno kompleksnijim aromama, vibrantnim osjećajem na jeziku, linearnom teksturom, čvrstom strukturom i dugim, čistim sortnim ali i školovanim okusom. Malvazija Livio Benvenuti rast će još nekoliko godina, a mogla bi trajati veoma dugo.

Prije nove malvazije Livio Benvenuti kušali smo niz uzoraka iz berbe 2023. Albert Benvenuti kaže da je ovogodišnju berbu obilježila kombinacija velikih padalina i vrlo vrućih dana, što je na pojedinim položajima dovelo do sušenja grozdova.

Međutim, malvazije se u sadašnjoj fazi čine veoma dobre. Uz svježinu, zajednički nazivnik svih mladih malvazija koje smo dosad probali, pojedini su uzorci gotovo ekstremno aromatični, poput malvazije iz tanka broj 5, dok je malvazija iz tanka broj 3 ujedinila gotovo zelenu svježinu sa osjećajem mesnatosti karakterističnim za motovunske malvazije. Zanimljivo je da i uzorci terana iz 2023. ostavljaju prilično dobar dojam. Teran iz 2023. za koji se grožđe bralo u prvoj dekadi listopada, mogao bi se pretvoriti u elegantno vino srednjeg tijela s duljim potencijalom dozrijevanja.

Uz fenomenalne pečene kobasice napravljene po receptu braće Benvenuti, i barem jednako ukusan pečeni krumpir, probali smo i nekoliko crnih vina iz starijih berbi koja su sada u formativnom razdoblju. Buduća Santa Elisabetta senzacionalno je bogata i gusta, Tempranillo iz 2022. sočan i širok dok bi Nebbiolo iz 2022. kad jednom dođe na tržište, mogao postati vino vrijednije od 95 ili 96 bodova. Tempranillo, Nebbiolo i Merlot, kojih će biti tek po nekoliko stotina boca, prvi smo put probali lani u prosincu u podrumu braće Benvenuti.

Albert i Nikola Benvenuti prosvijetljeni su perfekcionisti. Svaki je njihov novi projekt detaljno promišljen i izveden do ruba besprijekornosti, osobito kad je riječ o vinima više kategorije. Stoga nije neobično da vinarija Benvenuti u samo jednoj godini osvaja po tri zlatne Decanterove medalje, kao što se to dogodilo ovog proljeća. Najvažnije je, međutim, da Benvenuti još nisu dostigli svoj vrhunac. Potencijal novih monosortnih vina, ali i nove kvalitativne nijanse Santa Elisabette kao i veliki napredak malvazije Livio Benvenuti, pokazuju da Albert i Nikola Benvenuti mogu još bolje, i da su kadri uspostaviti internacionalno visoke standarde vinske proizvodnje. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.