Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ADVENT NA ZRINJEVCU I STROSSU 2023. Ovo su najbolja jela i pića za koja ne trebate potrošiti pola plaće

Ponuda na zagrebačkom Adventu je prilično uzbudljiva, iako Fooling Around na Esplanadinoj terasi Oleander još nije započeo. U četvrtak smo prije gužve uspjeli probati poveći broj jela na kućicama. Ovogodišnji Advent, kao ni svi prijašnji, nije jeftin.

Za cilj smo si zadali pronaći nekoliko dobrih jela koja ne prelaze cijenu od osam eura, što se pokazalo kao izrazito težak zadatak. Skoro sva jela prodaju se za osam ili više eura, dok neka i debelo premašuju tu cijenu. Ipak smo uspjeli sastaviti listu koja bi trebala zadovoljiti kriterije dobrog i kreativnog jela na koje ne morate potrošiti pola plaće. 

1. Feliz Navidad i Mario Mihelj – Empanade s govedinom (3 eura) 

Izvršni chef El Tora i Mareda osmislio je jela za posebnu RougeMarinovu kućicu na Zrinjevcu. Privukla nas je Empanada s govedinom i kremom od limete, jogurta, čilija i korijandera. Ovaj mali ali okusno bogati snack stoji samo tri eura, a sasvim je dovoljan da vas nahrani. Tijesto empanade propisno je hrskavo, a govedina sočna. Nismo naišli na bolji omjer cijene i kvalitete na cijelom adventu. 

2. Boogie Lab – Cronut s trganom junetinom (8 eura) 

Boogie Lab ove godine ima jednu od najboljih kućica na cijelom Adventu. Njihova se ponuda temelji na cronutima, spoju kroasana i donutsa, koje pripremaju u kućici. Tijesto je izvrsno i objedinjuje najbolje od obiju formi. U svoj slani cronut Boogie Lab stavlja trganu junetinu, dalmatinsku šalšu i rukolu. Jelo je fantastično ukusno, s dobrim omjerom tijesta i mesa i krajnje zabavno, kao što bi na adventu i trebalo biti. 

3. Izakaya – Ebi Bun (8 eura)

Izakaya priprema neke od najboljih bao bunsa u cijelom Zagrebu. Na Fuliranje je Izakaya stigla sa svojom standardnom ponudom, koja je zapravo bolja i jeftinija od konkurencije. Njihovi su bunsi punjeni kozicama ili piletinom, a jedna porcija sasvim je dovoljna za jednu osobu. Naš je favorit ebi bun s prženom kozicom. 

4. Boogie Lab – Slatki Cronut s čokoladom, slanom karamelom i kikirikijem (6 eura)

Boogie Lab u ponudi ima i slatke cronute. Za desert smo probali s punjenjem čokolade, slane karamele i kikirikija koji je žestoko pomeo konkurenciju u segmentu deserata na Adventu, a k tome ima i korektnu cijenu. Nažalost, za okus pistacija i limuna nismo imali snage, što ćemo ispraviti za nekoliko dana.

5. Nebo by Deni Srdoč- Caneloni (8,5 eura) i krumpirići (5,5 eura) 

Najzvučnije ime Fuliranja je svakako Deni Srdoč sa svojom Michelinovom kućicom Nebo. U street style Nebu se pripremaju razna jela, od smeš burgera s mesom The Meata do burrita punjenog crnom slavonskom svinjom. Nama su pažnju privukli cannelloni punjeni bakalarom. Cannelloni s bakalarom izrazito su pogodno street food jelo za koje smo se uvijek pitali zašto ga nema na festivalima. Tehnički fantastični, Srdočevi cannelloni dolaze sa salsom i malo prelaze naš kriterij od osam eura po jelu, ali vrijede svakog centa. Toplo preporučujemo. Krumpir Poppers su vjerojatno najbolji krumpirići na cijelom Adventu, a dobiva se ogromna porcija vrlo finih krumpira posutih cheddarom i ukiseljenim jalapenom. 

6. Full Circle – Wingman (9 eura) 

Burger na Adventu ispod 9 eura je teško za pronaći,  gotovo nemoguće. Ekipa iz Full Circle nas je ugodno iznenadila s kreativnim azijski inspiriranim burgerom od vrlo dobro mariniranog pilećeg zabatka, sa švicarskim sirom, domaćim krastavcima i nadprosječno dobrim brioche pecivom. Wingman je sočan, zabavan i korektan burger koji relativno dobro opravdava svoju cijenu. 

7. Picnic – Sarma (9,5 eura)

Sarmu zadarskog Picnica probali smo prije tjedan dana na posebnom testiranju u Laubi. Tada međutim nismo znali cijenu ovog kreativnog i dobrog jela koje se lako može komunicirati publici. Iznenadila nas je cijena ispod deset eura za jelo koje može biti cijela večera. Sarma od janjećeg ragua, pjene od krumpira, kiselog kupusa, dimljene paprike i sourdough focaccie možda je i najbolje jelo cijelog adventa. Svakako probati. Ostala ponuda u Picnicu je na istoj razini. 

Najbolja vinska karta- Nebo by Deni Srdoč

Posebno nas je ove godine razveselila vinska ponuda koja se čini boljom nego prije. Kućica Neba chefa Denija Srdoča prednjači. Od pjenušca se nude Šemberov rose, Tomac Diplomat i šampanjac kuće Lanson koja nosi Demeter oznaku. Od vina Nebo toči graševinu Krauthaker, malvaziju Fakin, Puhelek Sauvignon Blanc, Kolarićev Francesco Grande, Chablis Domaine Louis Michel, Testamentov Dalmatian Dog babić, Galićev Crni pinot i Cantina Terlano pinot noir. Vinska lista na kućici riječkog Neba zapravo je bolja od nekih restoranskih. 

Najbolje piće- Kuhani Panettone (4,9 eura)

Prije tjedan dana gospodin Vedran Božićev iz Picnica zaintrigirao nas je kad nam je spomenuo kakav koktel njegova kućica priprema, ali tada ga nažalost nismo uspjeli probati. To smo ispravili sada na Adventu. “Kuhani Panettone”  je svojevrsna suradnja Picnica i Kroštule. Picnicov koktel na bazi panettonea i votke sa zdravom dozom vanilije, jedan je od najzabavnijih koktela kojeg smo probali na ovogodišnjem Adventu i stoji korektnih 4,9 eura. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.