Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Riječke vlasti nisu kadre organizirati Advent. Propalo je čak i izvrsno Adventiranje kod Kazališta 

Adventiranje kod Kazališta uvedeno pred dvije godine, bila je apsolutno najbolja priča koja se ikada dogodila na tradicionalno siromašnom riječkom adventu. Dovoljan je samo popis kućica i ugostitelja koji su prve godine nastupali ispred kazališta HNK Ivana pl. Zajca: Nebo by Deni Srdoč, Picnic Mingle&Fun, Nosh koji je priređivao gostovanja Roka Nikolića, Tina Sinožića i Filipa Pleteša.

Koliko se sjećamo, Adventiranje kod Kazališta 2021. bilo je jedno od uspješnijih izvedenica riječkog pokušaja približavanja bar donekle uzbuđenju zagrebačkog adventa. Ipak, prošle godine ponuda je bila slabija i bez zvučnih imena, ali svejedno najbolja u cijelom gradu. Sad je, kako pišu lokalni mediji, Adventiranje kod Kazališta potpuno otkazano. Umjesto da se pretvori u centralno mjesto dobre zabave i zaista superiorne ponude koja će rasti iz godine u godinu, Adventiranje je ugašeno.

Logično se postavlja pitanje zašto je to tako, zašto neki riječki ugostitelji idu u Zagreb postaviti kućice i na što će sličiti advent ove godine u Rijeci? Prema vrlo informativnim reportažama koje radi fiuman.hr, riječka vlast potpuno je nesposobna organizirati bilo kakvu manifestaciju pa tako i advent. Grad Rijeka je u potpunosti preuzela organiziranje adventa, koji je dosad bio pod Turističkom zajednicom, o tražila zakupce kompletnih javnih površina.

Cijene za kućice su navodno poskupile i desetak posto. Međutim, riječke su vlasti odlučile započeti proces licitacije 4. studenog i još su ga dodatno sakrile u službenim web podstranicama grada. Uspjeti organizirati advent u manje od mjesec dana prilično je nemoguća misija. Planiranje zagrebačkog adventa počinje već oko ljeta, što ostavlja dovoljno vremena i organizatorima i ugostiteljima za sve potrebe i planove. Zašto bi ambiciozni riječki ugostitelji čekali na volatilne odluke riječke nesposobne vlasti, kad mogu otići u Zagreb gdje je sve lijepo organizirano?

Direktni rezultat ovakvog lijenog planiranja jest činjenica kako je prihod od adventa pao za čak 80%, sa 318.500 eura na 37.865 eura. Očigledno je kako advent ove godine u Rijeci neće sličiti ni na što te je spao na dvije od sedam lokacija. Danas kad smo prošli gradom, vidjeli smo šest ili sedam depresivnih kućica na Trgu Riječke Rezolucije iza Radija Rijeke. U godini kad ambicije riječkih ugostitelja nikad nisu veće i bolje, žalosno je da ih u dodatnoj zaradi i promociji koči nesposobna vlast koja advent odlučuje organizirati nekoliko tjedana prije samog događaja. Žalosno je i kako su građani Rijeke opet primorani voziti do Zagreba kako bi iskusili advent. Rijeka će za advent 2023. izgledati depresivno tužno. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.