Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CIRKUS MASTERCHEF Kandidatkinja je iskreno rekla da je skuhala rižoto s vrhnjem za kuhanje. Suci je nisu ukorili

U ponedjeljak popodne pogledali smo reprizu neke od prošlotjednih emisija hrvatskog MasterChefa. Jedna od devet preostalih, dakle devet najboljih kandidatkinja, odlučila je skuhati rižoto. Rižoto je servirala uz pečene ili poširane lignje. Što nije bitno. Bitno je da je gospođa iz Osijeka pripremila rižoto s vrhnjem za kuhanje. Što je čisti, automatski crveni karton.

Bilo tko tko kuha rižoto s vrhnjem za kuhanje uopće ne bi smio ući u MasterChef, a kamoli među zadnjih devet natjecatelja. Načelno govoreći, rižoto se ne bi trebao kuhati s vrhnjem. Rižoto postaje kremast masiranjem riže i dodavanjem maslaca i parmezana. Sredinom 90-tih godina grupa utjecajnih engleskih chefova na čelu s Rowleyem Leighom i Richardom Corriganom, uvela je vrhnje u kuhanje rižota. Ali isključivo slatko, bogato vrhnje (heavy cream). Londonski su chefovi koristili vrhnje za šlag, a katkad i tučeno vrhnje, da bi istražili krajnje mogućnosti kremastosti rižota.  Danas se to više ne radi.

Međutim, nikad ni u jednoj ozbiljnijoj kolekciji recepata nismo vidjeli da se u rižotu koristi vrhnje ua kuhanje. Vrhnje za kuhanje inferioran je, razvodnjen i bezokusan proizvod koji se uopće ne bi trebao upotrebljavati u boljem kuhanju a kamoli u plemenitim jelima poput rižota. No, problem nije samo u natjecateljima. Problem je u njihovim trenerima, koji im nisu rekli što se ne smije u kanoniziranim žanrovima. Još je veći problem u sucima, koji natjecateljicu iz Osijeka nisu ukorili zbog vrhnja za kuhanje nego im je smetalo što je na tanjuru previše riže i premalo lignji. I tako MasterChefovi suci i natjecatelji udruženim radom, iz dana i dan, uče televizijske gledatelje lošem kuhanju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.