Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Robi Bertoša odveo nas je na Šublentu, jedan od potencijalnih motovunskih grand crua

Šublenta je brdo koje se izdiže iznad skretanja za Kaldir, dom nekih od vodećih motovunskih vinara. Šublenta je mjesto s prelijepim pogledima na srce Istre. Na vrhu se nalazi crkvica Rođenja Blažene Djevice Marije podignuta u 17. stoljeću na mjestu nekadašnje benediktinske opatije. Iza crkve podignuta je lovačka osmatračnica, a ispod crkve na nadmorskim visinama od oko 350 metara, nalazi se tri hektara vinograda koji potječu iz 1975. godine. Dio vinograda treba obnoviti, ali mnoge stare, široko zasađene loze sada daju male urode prvoklasnog grožđa za terane Robija Bertoše.

Robi Bertoša

Šublenta je potencijalni grand cru jednog od mlađih motovunskih vinara, profesionalnog enologa koji iz godine u godinu proizvodi sve bolja vina. Bertoša na Šublenti, položaju s puno vjetra, planira uspostaviti ekološki model proizvodnje. Bertoša spada među niz hrvatskih vinara koje teška 2023. srećom nije obeshrabrila u predanosti ekološkom vinogradarstvu.

Poslije obilaska idilične Šublente, svratili smo u obiteljsku kuću Bertošinih roditelja, u čijem podrumu vinarija Bertoša prerađuje grožđe. Probali smo više mladih vina. Malvazije su uzorno svježe i sortno aromatične, s jednim ili dva uzorka s naglašeno dobrim kiselinama: čini se da bi 2023. zaista mogla biti odlična za istarsku malvaziju. No, posebno nam se svidio novi sivi pinot. Robi Bertoša jedini je istarski vinar posvećen sivom pinotu, a sivi pinot iz 2023. iznimno je voćan, sočan, bogat i užitan, s veselim aromama jabuka i krušaka; za pola godine mogao bi postati veliki hit.

Bazno vino za ružičasti pjenušac vibrantno je, s kiselinama i mirisima crvenog voća, koje puno obećavaju. Zatim smo otišli do Bertošine kušaonice na samom rubu Kaldira, koja bi zbog spektakularnih pogleda mogla imati relevantan ugostiteljski potencijal. U kušaonici smo, uz lokalne sireve, fini pršut i kobasice, izvrstan domaći kruh i sjajnu tjesteninu s bijelim tartufima iskopanima tog jutra, probali Rose Extra Brut iz 2019. godine, odležanu Malvaziju iz 2020. i četiri Terana. Bertošin Rose, napravljen od 70 posto terana i 30 posto sivog pinota, spada među uspjelije istarske pjenušce.

Teran je zbog visokih kiselina glavni istarski adut za proizvodnju klasičnih pjenušaca. Pjenušci od terana u pravilu su atraktivniji od pjenušaca baziranih na malvazijama, jer malvazija u pravilu postiže preniske kiseline da bi se posve lako mogla transformirati u vrhunski pjenušac. Malvazija iz 2020. kratko je macerirana, pa je 12 mjeseci školovana u rabljenim tonneauxima, što znači da drvo nije preagresivno. Ova se malvazija upravo pretvara u vrlo ozbiljno, bogato vino.

Teran je nesporni Bertošin forte. Teran iz 2023. posjeduje zavidan potencijal: to je vino već sada gotovo elegantno, s glatkim taninima, umjerenim tijelom i alkoholom. Potpuno je neobično da teran poslije samo dva mjeseca izgleda tako pristupačno. Teran iz 2021. najbolje je vino koje je Robi Bertoša dosad buteljirao. Teran iz 2021. ujedinjuje iskričave kiseline, dobar ekstrakt, snažne čiste arome koje već sada prelaze u kompleksni bouquet, zrele, glatke tanine i onu prelijepu purpurno crnu, sjajnu boju koja se u vinskom slengu već desetljećima naziva bojom zečje krvi.

Teran iz 2021. krunski je dokaz da vinarija Bertoša može proizvesti vrhunsko vino s dugim rokom odležavanja, u rangu s prvorazrednim vinima najuglednijih motovunskih vinara. Sudeći prema iskustvima sa starijim teranima braće Benvenuti, prilično smo sigurni da će Bertošin Teran iz 2021. trajati barem do 2035. godine. Robi Bertoša, pripadnik novijeg, četvrtog naraštaja istarskih privatnih vinara, u iduće bi tri ili četiri godine mogao postati nacionalna vinska zvijezda. U dugoročnom poslu kao što je vinarstvo, tri ili četiri godine vrlo su kratko razdoblje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.