Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NA ŠAMPANJCU U MOTOVUNU Konobar i chef hotela Roxanich sinoć su pokazali uzorni profesionalizam

Restoran vrlo dobrog Wine and Heritage hotela Roxanich ponedjeljkom je zatvoren. Ovog je ponedjeljka Roxanichev restoran bio uvjetno otvoren. Uvjetno otvoren znači da se restoran otvorio samo za unaprijed najavljenu grupu slovenskih gostiju, njih dvadesetak, za koje je bio postavljen dugački stol na kraju velike sale s pogledom na Vižinadu.

U ponedjeljak oko pola osam navečer došli smo u hotel Mladena Rožanića, čekirali se, odnijeli stvari u sobu iznad adventskog klizališta, pa smo se spustili u bar. Šampanjska karta je briljirala. Dom Perignon iz 2013. godine u Roxanich Wine and Heritage Hotelu košta 197 eura. U maloprodaji u većem dijelu Hrvatske Dom Perignon iz 2013. košta između 210 i 232 eura ili skuplje. Što znači da je u baru luksuznog  dizajnerskog hotela Dom Perignon jeftiniji nego u svim hrvatskim vinotekama.

Jeftini Dom Perignon u Roxanichu nije eksces. Roxanicheva šampanjska lista vrvi etiketama jeftinijima od 100 eura, uključujući nekoliko Tarlanta za 90 eura. Naručili smo Philliponatov Blanc de Noirs Extra Brut iz 2016. (93 boda kod Parkera) za 109 eura. Šampanjac je bio izvrstan, dubok i moćan, ali je tražio hranu. Pa smo ultraprofesionalnog  barmena pitali može li kuhinja, koja je trebala biti zatvorena, učiniti bilo što za nas.

Čovjek je prvo pošteno rekao da ne zna jer se jedini chef u hotelu mora pobrinuti za dvadesetak gladnih i glasnih Slovenaca. Međutim, za samo petnaestak minuta na baru se stvorila velika plata s pršutom, par vrsta sira, tartarom od boškarina i tostiranim briošom. Zatim su nam još donijeli tanjur raviola cacio e pepe u umaku od peršina. I tako smo do jedanaest ili pola dvanaest pili šampanjce i Roxanichevu nefiltriranu, ugodno iskričavu Malvaziju Montona iz 2018. godine.

E sada, u golemoj većini korporacijskih hotela ne bismo mogli dobiti ništa osim čipsa i kikirikija kad restoran ne radi. U hotelu Mladena Rožanića, dok restoran nije trebao raditi, dobili smo vrhunske hladne snackove i vrlo finu tjesteninu. Chef i barmen hotela Roxanich u Motovunu zaslužuju jako ozbiljne pohvale. Šampanjac, malvaziju i finu barsku hranu u Roxanichu platili smo 184 eura.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.