Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVI REKORD Boca rijetkog Macallana Adami iz 1926. prodana na aukciji za 2,5 milijuna eura

Boca rijetkog škotskog whiskyja prodana je u subotu za gotovo 2,2 milijuna funti (2,5 milijuna eura), što je aukcijski rekord za vina i pića.  Macallan Adami iz 1926. prodan je u Sotheby’su u Londonu, nakon žestokog licitacijskog natjecanja potencijalnih kupaca.

Samo 40 boca The Macallan 1926 napunjeno je 1986. nakon što je odležao u bačvama od sherryja 60 godina. Dvanaest boca, uključujući i onu prodanu u subotu, imale su etikete koje je dizajnirao talijanski slikar Valerio Adami.

Još jednu bocu iz iste bačve Sotheby’s je prodao prije tri godine za 1,7 milijuna eura. Rekord je srušen u subotu.  “Macallan 1926. jedini je whisky koji svaki aukcionar želi prodati i svaki kolekcionar želi imati”, rekao je Jonny Fowle, Sotheby’sov direktor za alkoholna pića. Rekao je da je rekordna prodaja “ od velikog značaja za cijelu industriju whiskyja.” Boca je prije aukcije rekondicionirana u destileriji, zamijenjen joj je pluteni čep i na kuteve etiketa naneseno je novo ljepilo.  

Konačna cijena od 2,5 mlijuna eura uključuje i kupovnu premiju a znatno je premašila procjenu prije prodaje od 855 tisuća eura.  Macallanova šefica proizvodnje Kirsteen Campbell, koja je pomirisala whisky tijekom rekondicioniranja, rekla je da sadrži note “bogatog tamnog voća, kompota od crnih trešanja uz sušene datulje praćene intenzivnim slatkim starinskim hrastom”.

“Tamna čokolada, melasa, đumbir… arome se razvijaju i razvijaju,” rekla je. “Bio je to vrlo poseban trenutak doživjeti otvaranje ovog kultnog 60 godina starog single malta, prvi put punjenog prije 37 godina, i nadam se da će njegov novi skrbnik imati isti privilegij.”

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.