Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nova Frankovka Martin Albus jedno je od najboljih slavonskih crnih vina na tržištu

Frankovka je jedna od nekoliko važnih hrvatskih sorti koje tko zna zašto nisu došle u milost profesionalne sommeliersko-ugostiteljske zajednice, pa se tako frankovka nikad nije probila na vinske liste većine vodećih hrvatskih restorana (frankovka, naravno, nije autohtona hrvatska sorta). Što je prilična šteta zbog dva razloga.

Prvo, u susjednim regijama, poput Burgenlanda, frankovka često daje vina visoke svjetske klase i svjetskih cijena. Single vineyard frankovke biodinamičara Gunrota Heinricha, sjajan su primjer. Drugo, frankovka i u Hrvatskoj može davati velika vina s iznimno dugim rokom dozrijevanja, o čemu svjedoči briljantna beljska Frankovka Goldberg iz 2012. koja je još u prodaji.

Martin Albus prestižna je linija vinarije Orahovica, koju je osmislio njen direktor Ivan Perković. Vina proizvodi Luka Radiček, jedan od najdarovitijih hrvatskih enologa mlađeg naraštaja. Bijela vina iz edicije Martin Albus u zadnjih su par godina pokupila niz Decanterovih medalja, dok je Frankovka Martin Albus iz 2018. ovog proljeća osvojila 92 boda na natjecanju Mundus Vini.

Nedavno smo probali novu Frankovku Martin Albus iz 2020. godine. Riječ je o možda najboljem crnom vinu orahovičke vinarije do danas i o jednom od par najboljih slavonskih crnih vina koja se trenutno nalaze na tržištu. Frankovka Martin Albus iz 2020. uspješno kombinira intenzivno crveno i crno voće tipično za slavonske frankovke (i za istarske borgonje) s gotovo trpkim, ozbiljnim, zemljastim mirisima karakterističnima za velike frankovke iz Burgenlanda.

Vino je sočno, svježe, umjereno zadimljeno i veoma čvrsto strukturirano, s okusima zrelog tamnog voća i tamne čokolade, ali i sa zaista neočekivanim, začinsko-slatko-slanim, gotovo mineralnim završetkom. Frankovka Martin Albus iz 2020. godine, koja izvrsno ide uz govedinu, janjetinu, roštilj, kao i uz pečeni losos i pečenu tunu, jedno je od sasvim rijetkih hrvatskih crnih vina s duljim potencijalom odležavanja, koja koštaju do 15 eura . 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.