Najbolji hrvatski zanatski čokolatijeri i najbolji zagrebački kafić udružili su se u vrlo seksi zimskoj projektu. Taman Artisanal Chocolates, iza koji su Sanja Vladović i Stiv Kahlina, i Express Bar Ivana Leke, pokreću seriju vođenih degustacija na kojima će koktele uparivati s čokoladom.
Zašto je ovaj projekt bitan? Zato što su Taman Chocolates u Hrvatsku donijeli visoki međunarodni standard zanatske izrade čokolada, posebno sa svojim mikro serijama bean-to-bar čokolada koje rade od pomno biranog (i teško nabavljivog) kakaa s plantaža koje prednjače u novom, osviještenom valu uzgoja kakaovca. Riječ je o izuzetno stručno izrađenim čokoladama s listom međunarodnih nagrada, koje istražuju autentični karakter kakaa s različitih položaja.
Express Bar je, s druge strane, jedino mjesto u Zagrebu gdje možete probati vrhunske i rijetke čajeve (dobavljač Tea Time One) perfekcionistički pripremljene specialty kave i fenomenalne koktele koji po ozbiljnosti tehnike i izvedbe premašuju većinu konkurencije.
Kad se dva tako posvećena i stručnja tima udruže na projektu, rezultat je puno više od zbroja elemenata. Vođene degustacije koktela i čokolade u dosadašnjim su izdanjima dobile tako dobre recenzije da su ih odlučili nastaviti, ovoga puta u dva termina, 21. studenog i 19. prosinca.
Broj mjesta vrlo je ograničen, zbog prostora i zbog kompleksnosti teme. Ove radionice su prilično intenzivno iskustvo, osjetilno i u pogledu količine znanja s kojom ćete se u dva sata koliko traju suočiti u Express Baru. Sve je međutim koncipirano tako da možete i samo doći uživati u koktelima i čokoladi. Evo kako će izgledati MIKSOLOGIJA: Sparivanje koktela i čokolada
Tamna čokolada (62%), blage voćne arome, aromatizirana čistim eteričnim uljem slatke naranče i koricom naranče, začinjena drobljenim zrnima četiri različite vrste papra i listićima timijana. Ova čokolada je 2018. godine nagrađena je broncom na Academy of Chocolate award.
Koktel izrađen milkwash postupkom s čokoladnim mlijekom, bogatog tijela, s blagom čokoladnom notom spojeno s tekilom i citrusnim aromama eteričnih ulja naranče.
Kremasti Cremino od badema i bijele čokolade prožet koricom naranče i eteričnim uljem naranče koji unosi svježinu i dodaje blagi okus citrusa, ručno uvaljan u tamnu gorku čokoladu i kakao prah intenzivnog okusa kakaa.
Tamna mliječna čokolada (39%) s povećanim udjelom kakaa, iznimne kremoznosti, s aromatičnom kombinacijom mediteranskog bilja (komorač, ružmarin, timijan, kadulja) iz organskog uzgoja čijim aromama dominira svježina.
Pokazni model tehničkih znanja Express Bara, Maxcal je moćni spoj dimljenih nota mezcala, ljutine đumbira i herbalnih nota kadulje.
Cremino od slatkih badema i bijele čokolade s organskim kokosom, Bourbon vanilijom, koricom limuna i eteričnim uljem limuna koji olakšavaju slatkoću Cremina. Sredina trufflea je ručno obložena s tri sloja bijele čokolade od kojih je drugi pomiješan s hrskavim ljuskicama kokosa.
Intenzivna gorko-slatka čokolada (60%) u kombinaciji s hrskavim komadićima organski uzgojene kave iz Kolumbije i aromatičnim kardamomom. Čokolada je inspirirana poviješću kave jer je začinjavanje kave kardamomom bio omiljeni način ispijanja kave u vrijeme kad je ona tek postajala popularna u Otomanskom carstvu. Ova čokolada je 2018. godine nagrađena broncom na Academy of Chocolate award.
Autorski Martini Express Bara, koji rade sa svježom kavom posebno pripremljenom za koktel, konjakom i Madagascar bourbon vanilijom uz napredne tehnike moderne miksologije koje mu daju ekstremno kremastu teksturu i naglašavaju slađu aromu kave.
Centar trufflea, napravljen od Cremina od lješnjaka i mliječne čokolade s cvijetom soli Solane Nin, obložen je s tri sloja tamne čokolade od kojih je drugi pomiješan s hrskavim biskvitom. Ovaj truffle je 2019. godine nagrađen srebrom na Academy of Chocolate award.
21.11.2023 u 20 sati i 19.12.2023. u 20 sati
Express Bar, Petrinjska 4, Zagreb
Cijena 49 eura,
Broj ulaznica je ograničen, preporučuje se rana rezervacija. Radionicu je moguće kupiti i kao poklon bon na web shopu Taman Chocolates
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.