Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Vino godine 2023. baner by Taittinger i Vivat Fina vina
Divider Text

KULT PLAVE KAMENICE, TAITTINGER I VIVAT BIRAJU VINO GODINE 2023. Konkurencija je brutalna 

Ove su godine hrvatska vina na Decanterovim Svjetskim nagradama osvojila 25 zlatnih medalja. Na nizu drugih međunarodnih natjecanja hrvatska su vina skupila niz odličnih ocjena, 95 ili više.

Vino godine Kulta Plave Kamenice biraju sommelieri, vinski distributeri i vinski novinari. Svaki glasač može glasati za pet vina. Prvoplasirano vino dobiva 10 bodova, drugoplasirano 8, treće 6, četvrto 4 a petoplasirano 2 boda. Rezultate za izbor Vina godine počinjemo objavljivati u prosincu. Između Božića i Nove godine otkrit ćemo pobjednika za 2023. godinu

Posebno smo ponosni što nam se kao jedan od pokrovitelja izbora za Vino godine pridružio i Taittinger, legendarna obiteljska šampanjerija iz Reimsa koja proizvodi neke od najboljih šampanjaca uopće. Vivat, naš dugogodišnji partner, distribuira Taittingerove šampanjce, a Taittinger će ovogodišnjem pobjedniku darovati jeroboam Taittinger Brut Reservea. Evo naših kandidata za Vino godine 2023. Naglašavamo da je ova lista neobvezujuća, što znači da svaki birač može glasati za bilo koje vino koje nije na listi, tako da ga doda na listu i dodijeli mu bodove po spomenutom sustavu.

1. Benvenuti Teran Livio Benvenuti, 2019. Motovun

vino-godine-2023-benvenuti-livio

Nova etiketa braće Benvenuti, posvećena njihovu ocu, već je u debitantskom izdanju osvojila Decanterovo zlato. Motovunski teran definitivno je jedno od najvažnijih hrvatskih crnih vina.

2. Benvenuti Muškat  San Salvatore 2018, Motovun

Prebogati slatki San Salvatore, pretplatnik na svjetske platinaste i zlatne medalje, zaista asocira na istarski sauternes visoke klase. Ne možemo se sjetiti relevantnijeg komplimenta. 

3. Miloš Stagnum 2013. Pelješac

Milošev najnoviji Stagnum, koji je izašao na tržište poslije uobičajenih desetak godina odležavanja, jedno je od sasvim rijetkih hrvatskih vina koje nas je natjeralo da razmišljamo o 100 bodova. Zasad smo se suzdržali, vidjet ćemo s godinama.

4. Coronica Malvazija Ottaviano 2020, zapadna Istra 

vino-godine-2023-coronica-ottaviano

Vino nazvano po ocu Morena Coronice jedna je od najimpresivnijih novih malvazija iz hrvatske Istre. Za godinu ili dvije očekujemo i teran Ottaviano. 

5. Tomaz Teran Barbarossa Superior 2018, Motovun 

vino-godine-2023-tomaz

Najekspresivnije vino Klaudija Tomaza sasvim je neobično. Tomazov Teran Barbarossa Superior stiliziran je gotovo kao amarone; gust je, napravljen s prosušenim bobicama, moćan, raskošno bogat i traži puno vremena. 

6. Fakin Malvazija 2022, Motovun

Fakin ove godine prvi put poslije šest uzastopnih zlata nije osvojio Decanterovu zlatnu medalju. Međutim, njegova lanjska Malvazija jedna je najkompleksnijih, najozbiljnijih svježih malvazija dosad proizvedenih u Hrvatskoj. Ona jest netipična, ali možda može pokazati kako bi zapravo trebalo stilizirati svježe malvazije.

7. Rossi Malvazija 2022, Vižinada

Vino obitelji Rossi jedina je mlada malvazija koja je 2023. osvojila zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama. Radi se o elegantnom, lepršavom, svježem a opet nimalo frivolnom vinu, koje je zaslužilo ovo visoko priznanje. 

8. Šember Ab Ovo 2021, Plešivica

Ab Ovo, premda sasvim drukčije stiliziran od Rockstara, još je jedan dokaz da je Plešivica perfektan terroir za rizling. Ab Ovo je moćni macerat iz amfore i betonskog jaja, koji je zadržao dosta primarnih aroma rizlinga. Ab Ovu trebaju godine dozrijevanja.

9. Tomac Rockstar 2021, Plešivica 

Rockstar je brutalno mineralno vino, koje treba piti za pet do sedam godina. Rockstar pokazuje da se na Plešivici može proizvesti rizling ozbiljne svjetske klase. Rockstar je trenutno vjerojatno najbolje vino biodinamičke obitelji Tomac.

10. Kolarić Francesco Grande, Plešivica

Francesco Grande najbolji je sivi pinot Franje Kolarića, vodećeg hrvatskog proizvođača vina od ove plemenite, često podcijenjene sorte. Francesco grande je cuvee tri uzastopne berbe. Vino je iznimno kompleksno, bogato i podesno za ozbiljnu gastronomiju.

11. Štampar Urban White, Međimurje

Štamparov klasični pjenušac od pušipela i ove je godine osvojio Decanterovu zlatnu medalju. Urban White pokazuje da se Međimurje može natjecati s Plešivicom kad je riječ o najpodesnijem hrvatskom terroiru za pjenušce.

12. Pilato Malvazija sur Lie 2019, Vižinada 

U posebnom Decanterovom Vodiču za Hrvatsku, Pilatova Malvazija sur Lie osvojila je, kao samo jedno od dva istarska vina, punih 96 bodova. Ovih smo dana kušali i berbu 2020. koja bi, kad još malo odleži u boci, mogla biti barem jednako impresivna.

13. Kabola Malvazija Unica 2020, zapadna Istra

Unica Marina Markežića osvojila je Decanterovo zlato i 96 bodova. Radi se o jednom od niza zaista ozbiljnih Markežićevh vina u zadnjih najmanje desetak godina.

14. Kozlović Teran Selekcija 2020, zapadna Istra

Poslije velikog uspjeha Malvazije Selekcije koja se brzo prodaje i prije pet je godina osvojila Decanterovu platinastu medalju, Kozlovićev Teran Selekcija dokazuje da model vrhunskih, višeslojnih a cijenom prihvatljivih vina predstavlja važan dio budućnosti hrvatske vinske industrije.

15. Budinski OMO Refošk 2020, zapadna Istra

Malvazija Omo Milana Budinskog lani je uvjerljivo trijumfirala u izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice i Vivata. Refošk nije manje impresivan i inovativan, s time da refošku Omo treba nešto više vremena.

16. Veralda Le Rote 2021, zapadna Istra

Le Rote je unikatno vino Olge Visintin, mlade enologinje, kćerke vlasnika Veralde Luciana Visintina. Le Rote je radikalna, prirodna malvazija koja je macerirala punih 300 dana, ima 14,5 posto alkohola, uljastu teksturu i dug, intenzivan, voćno mineralni okus.

17. Gracin Babić 2018, srednja Dalmacija

Profesor Gracin je prije petnaestak godina počeo obnavljati imidž babića, možda najplemenitije dalmatinske crne sorte. Prije desetak dana kušali smo Gracinov Babić iz 2018. koji nas je oduševio elegancijom i dubinom.

18. Markus Babić 2018. srednja Dalmacija

Babić nove velike i važne dalmatinske vinarije vino je ozbiljne svjetske klase: Markusov Babić iz 2018. miriše na tamnu čokoladu i Luxardo višnjama, okus je dug, balzamičan i svjež, s aftertasteom maraske. Izvrsno vino.

19. Testament Tribidrag 2018, srednja Dalmacija

Testamentov direktor i glavni enolog Juraj Sladić strastveni je obožavatelj babića, od kojeg proizvodi čak i pjenušac. Sladić je, međutim, od grožđa iz Testamentova velikog vinograda iznad Šibenika uspio proizvesti i najelegantniji, najekspresivniji i najprecizniji hrvatski tribidrag (zinfandel) koji smo dosad probali.

20. St.Hills Dingač ET 2019, Pelješac

Dva ET-a zaredom, 2019. i 2020. osvojila su 99 bodova na utjecajnoj američkoj prodajnoj platformi Wine Enthusiast. Odlučili smo se, prirodno, za stariji, premda je i on još uvjerljivo premlad.

21. Galić Sauvignon 2022, Kutjevo

Galićev Sauvignon, već dugo jedan do najužitnijih u Hrvatskoj, ove je godine zasluženo osvojio Decanterovu zlatnu medalju.

22. Krauthaker Merlot Selekcija 2019, Kutjevo

Najvažniji slavonski vinar napravio je dosad najskuplje svoje crno vino. Naša suradnica, sommelierska šampionka  Daniela Kramarić, opisuje Merlot Selekciju kao monumentalno vino s aromama džemastog bobičastog voća, kože, rogača i mediteranskog začinskog bobičastog voća. Novi Krauthakerov Merlot, kao i njegovi Nebbiolo, Crni pinot i Mercs, pokazuje da je Slavonija zemlja velikih crnih vina.

23. Medea Punta Greca 2020, južna Istra

Medeina Punta Greca već je davno i zasluženo stekla status najboljeg hrvatskog merlota. Punta Greca iz 2020. vjerojatno je najelegantnija i najsvježija do danas.

24. Belje Graševina 2006, Baranja

Beljska Graševina iz 2006. najnagrađivanije je hrvatsko vino u 2023. godini. Bazična beljska buteljirana Graševina stara 17 godina osvojila je zlatnu medalju i na Decanterovim Svjetskim nagradama i na international Wine Challengeu. Komentar nije potreban. 

25. Nerica Macerirani Pošip 60 2021, Korčula

Oranž braće Krajančić punjen u crne butelje od terakote, ove je godine osvojio zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama. Riječ je o novoj, pomalo radikalnoj ali veoma uspješnoj stilizaciji najvažnije dalmatinske bijele sorte.

26. Cmrečnjak Pušipel sur Lie Mađerka 2021, Međimurje

Vinarija Cmrečnjak ove je godine na Decanterovim Svjetskim nagradama osvojila ukupno šest medalja. Pošip sur Lie s položaja Mađerka nagrađen je zlatom. Radi se o još jednom dokazu da međimursko vinarstvo neprekidno raste.

27. Stina Plavac mali Stipančić 2019, Brač

Pustinja Stipančić jedan je od najspektakularnijih, najdivljijih i najnepristupačnijih vinograda u ovom dijelu svijeta. Stinin Plavac mali Stipančić, proizveden od vrlo malih prinosa, oko tri tone po hektaru, gusto je, voćno-herbalno, svježe i gotovo meko crno vino s optimalnim, zrelim, gotovo glatkim taninima. Stipančić je jedan od najimpresivnijih dalmatinskih plavaca.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})