Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SIROVA LISTA Osam najboljih tartar bifteka u zagrebačkim restoranima za 2023. godinu

tartar (1)

Tartar biftek u Zagrebu je doživio renesansu negdje uoči korone: i od tada ne silazi jelovnika većine zagrebačkih neazijskih restorana (azijski i riblji često drže tartar od tune, katkad i od lososa). Tartar biftek spada među najmasovnija restoranska jela u Zagrebu i uglavnom nije loš. Tartar biftek u zagrebačkim restoranima možemo podijeliti na dvije skupine: onaj paštetasti koji se priprema u mikserima, i više manje autentični koji se sjecka ili struže ručno. Nažalost, tartar biftek se u vrlo malo restorana priprema za stolom, jer je taj divni ritual postao previše nepraktičan za današnje restoransko poslovanje. Evo liste najboljih tartar bifteka u Zagrebu. Čitateljima koji planiraju komentirati što je pravilan naziv tartar bifteka i koje je njegovo porijeklo, preporučujemo ovaj link.  

1. Zinfandel’s, Esplanade

Klasični tartar biftek  sjeckan rukom s brojnim začinima, pripremljen za stolom, u velikim stilu visoke hotelske kuhinje. 

2. Carpaccio

Carpaccio također priprema tartar biftek za stolom. Meso se sjecka rukom, a vlasnik Carpaccia Vlado Lisak već neko vrijeme razmišlja o uvođenju posebne radne stanice za tartar biftek u blagovaonici. Carpaccio priprema tartar biftek samo navečer.

3. Okrugljak 

Ručno sjeckan, pripremljen za stolom, tartar biftek na Mlinovima podsjeća na slavne dane najstarijeg zagrebačkog restorana.

4. Theatrium

Sjeckan rukom, Horvatov tartar biftek izrazito je kremast i distinktivan. Servira se s izvrsnim čipsom od imotskog krumpira.

5. Oxbo, Hilton Doubletree

oxbo-tartar-prep-1

Oxbo priprema tartar biftek od A5 wagyua i servira ga s namazom od koštane srži. Riječ je vjerojatno o najkremastijem tartar bifteku u Zagreb.

6. Maredo, El Toro

Ručno sjeckan, vrlo snažno začinjen, srednje kremast, napravljen od odležane govedine, tartar biftek chefa Marija Mihelja toliko je popularan da je prije nekoliko tjedana El Torova kuhinja morala pripremiti sedam kilograma za van. Sedam kilograma za samo jednu narudžbu.

7. Bekal

Sjeckan rukom, i to tek kad gost naruči, tartar biftek chefa Marka Turkovića ima gotovo animalan okus. U prvim je verzijama Turković u svoj tartar dodavao ribano sušeno teleće srce. Gosti koji ne vole iznutrice mogli su dobiti i čistu verziju.

8. Le Bistro, Esplanade

Bistroov klasik koji se doslovno nikad ne miče s menija sjeckan je rukom i serviran s vrlo finim pomfritom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.