Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZATAŠKAVANJE AFERE ROMERQUELLE Inspektorima je trebalo više pet mjeseci da dođu u riječki restoran u kojem se gost otrovao vodom 

Jutarnji.hr u četvrtak je objavio nove podatke o skandaloznom ponašanju institucija u slučaju trovanja bezalkoholnim pićima koja se, izgleda, događaju još od ožujka. Jutarnji prenosi izjavu Državnog inspektorata o slučaju Stanka Lakovića, koji se u svibnju otrovao aromatiziranom Romerquelle vodom u riječkom restoranu.

Cijela afera s bočicama Romerquellea počela je u listopadu kad je RTL televizija objavila Lakovićevu priču. Poznato je da je Lakoviću hitna morala spašavati život u Rijeci i da je završio na operaciji zbog teških opeklina jednjaka koje je dobio od vode. Sada je otkriveno da je inspektorima trebalo više od pet mjeseci da naprave uviđaj u restoranu u kojem se trovanje dogodilo. U izjavi za Jutarnji izgovaraju se da su tek 23. listopada od riječke policije dobili obavijest o slučaju, a od DORH-a tek 6.studenog. Kažu da su čim su dobili obavijesti otišli u nadzor, ali u restoranu su nakon toliko vremen amogli prikupiti samo izjave zaposlenika.

“Po zaprimanju informacija sanitarna inspekcija je obavila inspekcijski očevid u ugostiteljskom objektu u kojem se događaj iz svibnja zbio, no zbog proteka vremena (više od pet mjeseci) u kojem Državni inspektorat nije imao informaciju o događaju očevidom se moglo samo utvrditi, i to iz izjava zaposlenika, o kojoj vrsti pića se radilo, ali ne i tzv. LOT, odnosno rok trajnosti istih. Također, iz izjava zaposlenika utvrđeno je da je reakcija na konzumaciju bila momentalna. Uzorci suspektne serije nisu zatečeni jer je, također prema izjavama zaposlenika, preostala količina tog pića normalno uslužena drugim gostima i nitko nije imao nikakvih reakcija. Nadzorom se kroz sljedivost utvrdio i dobavljač te hrane”, prenosi Jutarnji izjavu Državnog inspektorata.  

Podsjetimo, priča o trovanju bezalkoholnim pićem objavljena je prije mjesec dana i već tada se znalo da se trovanje dogodilo u svibnju. Predsjednik Ceha ugostitelja jutros je na HRT-u izjavio da se za neke slučajeve trovanja među ugostiteljima znalo još u ožujku. U međuvremenu, pojavili su se novi slučajevi, od toga jedan težak upravo u kafiću u centru Rijeke, na Korzu. Laković i njegova supruga trovanje su prijavili još u svibnju, a u listopadu je iz policije i DORH-a objavljeno da vode istrage. Coca Cola, u čijem je vlasništvu brend Romerquelle, dala je već nekoliko priopćenja, objavljeni su forenzički nalazi, kontaminirane bočice vode jedan su od najvećih skandala u Hrvatskoj zadnjih godina. Dakle, ili su DORH i policija tek sada objavijestili inspektorat ili netko u inspektoratu nije htio izići na teren nakon što je obaviješten. U bilo kojem slučaju, javnost i dalje opravdano sumnja na golemo zataškavanje. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.