Ovoga tjedna počinje proces biranja Chefa godine Kulta Plave Kamenice. Chefa godine Kulta Plave Kamenice biraju isključivo profesionalci iz restoranske industrije: chefovi, restorateri, investitori i gastro novinari. Riječ je o jedinom takvom izboru u Hrvatskoj.
Podsjetimo na pravila: svaki glasač može glasati za pet chefova. Restoranu na prvom mjestu svoje liste dodjeljuju deset bodova, drugom osam, trećem šest, četvrtom četiri, a petom dva boda. Svaki glasač može glasati i za chefa koji nije na listi, tako da mu dodijeli broj bodova po navedenom sistemu. Glasači ne smiju glasati za sebe ili za chefove s kojima su financijski povezani. Rezultate izbora počinjemo objavljivati u prosincu.
Sponzor izbora Chefa godine i ove je godine Zmajska pivovara, prva masovno uspješna domaća craft pivovara, koja i danas proizvodi neka od najboljih piva u Hrvatskoj i šire. Lani je u izboru za Chefa godine pobijedio Jeffrey Vella iz rovinjskog restorana Cap Aureo.
Chefica Grgić Tomić virtuozno kuha u Zinfandel’su i brine za svu drugu hranu u Esplanadi: od bara, preko Bistroa, do room servicea i za hotele osobito važnog banketnog odjela.
Ante Udovičić već godinama vodi uvjerljivo najbolji restoran na Braču. Chef Udovičić najkompetentniji je hrvatski kuhar, koji relativno redovito kuha na televiziji.
Bernard Korak ove je godine svom obiteljskom restoranu donio Michelinovu zvjezdicu, kao i zelenu ekološku zvjezdicu.
Chef Sanjin u svom novom restoranu blizu Zadra kuha neka od najsenzibilnijih i najukusnijih ribljih jela u cijeloj Dalmaciji.
Chef Vokal u Noelu je pripremao najambicioznije degustacijske menije koje je Zagreb ikad vidio, s više od dvadeset sljedova.
Chef Đekić, koji polako predaje posao sinovima, već šest godina s lakoćom brani prvu Michelinovu zvjezdicu dodijeljenu u Hrvatskoj.
Chef Srdoč uspijeva se istodobno baviti nacionalnim fine diningom u Michelinovu Nebu i temperamentnom, neodoljivom bistronomijom u vinskom baru Hidden.
Emanuele Scarello, čiji Agli Amici u Udinama već dugo ima dvije Michelinove zvjezdice, ove je godine kuhanje u rovinjskom restoranu približio razini druge zvjezdice.
Chef Horvat pretvorio je Theatrium u gastronomski najplemenitiji zagrebački bistro, s puno elemenata fine dininga.
Chef Kroflin u Manu2 priprema progresivna, beskompromisna, jako ukusna međunarodno relevantna jela.
Hrvoje Zirojević u Dvoru postiže fenomenalne okuse i teksture u jelima koja se baziraju na klasičnoj dalmatinskoj kuhinji, ali su zapravo kompleksna i pažljivo, znalački elaborirana.
Chef Vella u Cap Aureu priprema raskošnu, modernu, ultrasezonsku i veoma kompliciranu hranu, koja se ne može uspoređivati ni s jednim drugim gastronomskim rukopisom u Hrvatskoj. Jeffrey Vella lani je pobijedio u izboru za Chefa godine.
Chefica Gaši nikada nije bolje kuhala. Njena autorska riblja kuhinja više je nego dovoljan razlog za putovanje do Novigrada.
Marijo Curić ne samo da drži 360 na razini Michelinove zvjezdice, nego je ove sezone usmjerio restoran prema lokalnim sastojcima i lokalnim kulinarskim tradicijama.
Chef Mihelj vodi dva restorana koja spadaju među najpopularnije u Zagrebu. Važno je naglasiti da Mihelj i u Maredo i u El Toro doslovno stalno uvodi nove elemente, od posebnih menija za ručkove do večera četvrtkom u Maredu, posvećenih steakovima.
Korčulanski chef Turković u svom je novom restoranu, u kojem ne koristi ništa osim prirodne vatre (ne kuha ni na struju, ni na plin) stvorio neke od najdramatičnijih mesnih okusa u Hrvatskoj.
Premda Sol, zapravo, nema puno veze s tapasima, osobito ne u veličini porcija, Jankovićev projekt tapas na hrvatski doživio je kolosalni komercijalni uspjeh.
Bivši Ledburyjev sous chef prihvatio se teškog zadatka da u hotele s četiri zvjezdice uvede nešto ozbiljne gastronomije. Zasad mu ide prilično dobro.
Chef Benzia iznimno je talentiran za pripremanje riba, rakova i školjki. Benzia je jedan od onih chefova koji tvrdi da kuha jednostavno, ali zapravo kuha veoma kompleksno i precizno.
Matija Bregeš, koji je prije nekoliko godina donio Michelinovu zvjezdicu Boškincu, u Baltazaru povezuje tradicijski comfort food s modernom nacionalnom kuhinjom.
Bobo Cerea jedini je chef iz restorana s tri Michelinove zvjezdice (talijanski Da Vittorio) koji je ikad vodio restoran u Hrvatskoj. Cerea je doslovno briljantan.
Chef Štefan s godinama je prešao iz progresivnog u hedonistički gastronomski izričaj. Što se pokazalo vrlo uspješnim. Ovog smo ljeta u Pelegriniju probali nekoliko najukusnijih jela otkad posjećujemo jedan do najvažnijih hrvatskih restorana.
Stiven Vunić u svega je nekoliko godina od male riblje konobe na plaži uspio stvoriti svojevrsni restoranski fenomen. Zijavica sada spada među najpopularnije i najoriginalnije restorane na Kvarneru.
Još uvijek mladi Tino Sinožić odrastao je u Navisu, jednom od najboljih kvarnerskih restorana, gdje iz godine u godinu kuha sve nadahnutije i preciznije.
Tvrtko Šakota najznačajniji je hrvatski avangardni chef. Njegov utjecaj na razvoj moderne hrvatske nacionalne kuhinje trajat će desetljećima.
Chef Nikolić naučio je Hrvatsku azijskom fusionu. Iduće se godine Vid Nikolić suočava s najtežim izazovom do danas, velikim novim ambicioznim azijskim restoranom u strogom centru Zagreba.
Chef Bašić, predsjednik hrvatskog JRE-a i ove nas je godine impresionirao nizom originalnih, hedonističkih i lokalnih jela, baziranih na jadranskim ribama, školjkama i rakovima.
Mladi chef Godinić pretvara tradicijski Vinodol u restoran moderne nacionalne kuhinje i uspješno brine da tisuće Vinodolovih gostiju prihvate dubinske promjene u rukopisu jednog od najpopularnijih zagrebačkih restorana.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.