Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U pizzeriji Burra u Plominu jeli smo jako dobre pizze s boškarinom i pestom od lješnjaka 

Plominska Burra je sasvim neobično mjesto. Neobično jer se nalazi u pomalo uspavanom mjestu udaljenom tek nekoliko minuta od puno većeg i poznatijeg Labina. Neobično je i što su u kišnom studenom usred radnog dana Burru pohodili mnogobrojni turisti.

Burrina popularnost pak nije neobična zbog visoke kvalitete namirnica i pripreme. Sve što smo u Burri probali ostavlja dobar do vrlo dobar dojam. Fokus je dakako na pizzama, u napuljskom stilu, s nešto opuštenijim pravilima što se tiče nadjeva. Sve Burrine pizze, otprilike njih petnaestak, koriste talijanske sastojke od San Marzano rajčica do fior di latte, kao i neke od autentičnijih istarskih poput istarske kobasice i boškarina.

Nadalje, Burrini pizzaioli očigledno znaju ispravne tehnike pravljenja i pečenja tijesta. Naše su pizze bile pečene precizno, na stol su došle za par minuta, s prozračnim elastičnim tijestom i fantastičnom visokom koricom. Pizza s pet vrsta sira, fior di latte, gorgonzolom, mladim istarskim siroma, brieom i ribanim parmezanom, bila je vrlo dobra i uravnotežena, nijeda od sireva nije dominirao već stvarali novi, fini okus. Pizza s carpacciom od boškarina, pestom od lješnjaka i parmezana i odmjerenom dozom rukole jedna je od orginalnijih i zanimljivijih koje smo probali u Istri. Šteta je međutim što se pesto potpuno razvodnio na vrućoj pizzi.

Burrine su pizze zanimljivije od konkurencije koja nije mala. Problem je međutim što konkurencija ima izraženije i bogatije okuse. Iako je Burra jako dobra pizzerija, koja bi primjerice u Rijeci odmah skočila na prvo mjesto po kvaliteti, Burrine su pizze slabašne na recepturama koje zahtijevaju konkretnije, izoštrenije okuse. Ponuda piva prilično je dobra,  pa smo popili dvije boce Brumanove fantastične Brainfucker visokoalkoholne IPE koje su odlično pratile pizze.

Ponuda vina je skoro nikakva. Burra smještena u Plominu, u šarmantnom ambijentu koji podsjeća na starinske talijanske pizzerije, jedna je od četiri ili pet najboljih u Istri,  definitivno najjačoj hrvatskoj regiji kad je riječ o pizzama. Osim toga, Burrine su cijene izrazito povoljne. Većina pizza stoji ispod deset eura, što je u zadnje vrijeme pravo osvježenje. Dvije pizze i dvije craft pive platili smo 25 eura. 

PIZZERIA BURRA

Plomin 1, Plomin

HRANA -4  PIVO 4  AMBIJENT +3  SERVIS 4 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})