Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kraševe praline Antique pokazuju da dobar alkohol može spasiti lošu čokoladu

Kraš se već dugo suočava s ozbiljnim proizvodnim problemima, koji su dramatično smanjili kvalitetu njegovih proizvoda (ali su istodobno povećali Krašev profit). Riječ je o korištenju jeftinih, loših sastojaka i o tehnološki zastarjelim proizvodnim postupcima koji ne odgovaraju suvremenim standardima zapadnoeuropske čokoladne i konditorske industrije.

Poneki pomodni pokušaji osuvremenjivanja asortimana poput dosta grozne ruby čokolade, tržišno su propali, pa se Kraš zadnjih godina počeo oslanjati na rebrendiranje svojih prastarih favorita iz prošlog stoljeća, poput Frondija, Batonsa ili Runolista, kao i na širenje okusa Dorine i Domaćice, dugogodišnjih bestselera najveće hrvatske tvornice čokolade.

Ove je jeseni Kraš napokon lansirao potpuno novi proizvod koji bi, prema prvim reakcijama, mogao postati prilično uspješan. Prodavač u Kraševoj kavani i butiku na zagrebačkom Trgu bana Jelačića kazao nam je da praline s Antiqueom stižu u taj prometni dućan tri puta tjedno, i da se odmah sve rasproda. Što je i logično, jer je Badelov Antique vjerojatno najprodavanije hrvatsko jako piće u premium segmentu.

Badelov Antique spojio je masovnu popularnost i visoke profesionalne standarde, pa ga mnogi hrvatski barmeni koriste u koktelima. Antique, napravljen po uzoru na zagrebačke recepte za pelinkovac iz sredine 19. stoljeća, prodaje se u više od milijun boca godišnje. Ovdje je važno naglasiti da Antique nije tipičan pelinkovac; Antique, naime, nije osobito gorak, a primarne herbalne arome obogaćene su mirisima suhih citrusa, likoricije, meda i oraha, koji zapravo dolaze iz neobične kombinacije mirisnih trava na kojima se Antique bazira.

Antique je zbog svog dosta posebnog, aperitivno likerskog karaktera idealan sastojak za čokolade ili bombone za odrasle. Najbolji primjer bombona za odrasle u hrvatskim dućanima jest engleska kolekcija Eat Your Drink Smith&Sinclairea, čiji bomboni s whiskyjem spadaju u sam kvalitativni vrh europske konditorske scene. Kraš i Badel odlučili su pak Antique uliti u čokoladne praline, koje formom podsjećaju na legendarne Griotte, najdostojanstveniji Krašev starinski proizvod. S tim da su praline Antique užitnije od Griotta, jer je Antique zaista ozbiljno dobro piće.

Praline Antique pune su okusa pelinkovca Antique, zaokruženog, nažalost, tek prosječnom čokoladom, koja nije neugodna i ne smeta, ali ni ne pomaže. Da je Antique primjerice obložen 70-postotnim Lindtom, bio bi to najfiniji hrvatski industrijski čokoladni proizvod  u zadnjih milijun godina. Praline Antique, koje koštaju pet eura za šesnaest bombona, pokazuju kako dobar alkohol može spasiti lošu čokoladu.

Bilo bi razumno da Kraš pokuša puniti ili aromatizirati bombone i čokolade i s nekim drugim Badelovim jačim pićima, poput Teranina. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.