Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Boris Vretenar, vlasnik Ecuge i Long Play Spirita, koji prodaju više od 1000 brendova jakih pića, otkriva kako je povećao promet za 260 posto

Ecuga.com vjerojatno je najveći web shop u Hrvatskoj specijaliziran za destilate. Ecuga prodaje više od 1000 vrsta svih mogućih jakih pića, od toga više od 500 vrsta whiskyja različitih stilova i porijekla.  Na Ecugi možete, primjerice, kupiti Amrut Indian Single Malt. Indijski malt? začudit će se mnogi. Indija je, međutim, sa 120 milijuna sanduka godišnje najveći svjetski proizvođač whiskyja uz samu Škotsku. Zanimljivo je da se većina indijskih whiskyja ne proizvodi od žitarica već od melase.

Kad je riječ o Aziji, Ecuga prodaje, naravno, i ekstenzivnu kolekciju japanskih single maltova, uključujući luksuzni Hibiki Harmony Master Select, kao i sedam različitih tajvanskih Kavalana prilično popularnih u Hrvatskoj.

Među bourbonima i američkim whiskeyima osobito se ističu Heaven’s Door Double Barrel, High West Rendez Vous Rye i i zaista briljantni oregonski Westland American Oak Single Malt. Tu je,  naravno, i većina američkih klasika; Jack Daniel’s, Woodford, Knob’s Creek, Makers Mark, Four Roses, Wild Turkey, svi u više različitih verzija.

Izbor škotskih whiskyja izrazito je opsežan; uključuje, primjerice, Ardbeg Corryvreckan, Balvenie Carribean Cask, Bruichladdach Octomore, i desetine drugih teže dostupnih maltova, kao i stotine šire poznatih etiketa. Iza ovog raskošnog portfolija jakih pića, koji obuhvaća i vrlo mnogo rumova, stoji Labinjanin Boris Vretenar.

Boris Vretenar vlasnik je Ecuge i distribucijske tvrtke Long Play Spirit. Long Play Spirit iznimno je uspješna firma. Lani je povećala prihode za 260 posto, a dobit za 209 posto. Ovdje ne govorimo o malim već o milijunskim brojkama u eurima, kad se radi o prometu. S gospodinom Vretenarom u zadnjih smo mjesec dana razgovarali nekoliko puta, u Kempinskom u Savudriji i u Grand Parku u Rovinju. Zanimalo nas je, među ostalim, kako je Long Play Spirit postigao tako značajan rast. Gospodin Vretenar kaže da dobri poslovni rezultati pokazuju kako je Long Play Spirit na ispravnom putu, i da je ciljana publika prepoznala ponudu tvrtke. “Osim toga, dodaje Vretenar, “mi svi, a sada nas je jedanaest u timu, doista uživamo u svom poslu.”

Boris Vretenar

Zanimljivo je da je web shop Ecuga nastao prije Long Play Spirita. Boris Vretenar veteran je distributerskog posla u Istri i Hrvatskoj, a Long Play Spirit osnovao je zajedno sa suprugom Valentinom, prije više od dvije godine.

Long Play Spirit pravni je sljednik tvrtke Vinicola, koja je bila prvi vlasnik brenda Ecuga. “Važno nam je da našim kupcima pružimo što bolje korisničko iskustvo. Želim naglasiti da se sva naša roba nalazi u centralnom skladištu. Planiramo izgraditi novo, modernije i veće. Po primitku narudžbe, narudžbu odmah obrađujemo tako da kupci već idući radni dan dobivaju bocu koju su naručili. Naš je cilj da potrošačima omogućimo najširu ponudu jakih pića po najpovoljnijim mogućim cijenama. Mislim da nam ide sasvim dobro,” smatra Vretenar.

Long Play Spirit ima nekoliko kanala prodaje: HoReCu, privatne kupce u trgovinama u Labinu, Rijeci i Zadru i privatne kupce na web shopu. U HoReCi najviše prodaju ljeti, i to bijela pića, dakle ginove i votke koji se koriste kao baze za koktele. Zimi najbolje idu bazične linije raznih whiskyja. Privatni kupci ponašaju se, razumljivo, drukčije od barova, kafića, hotela i restorana. Na web shopu Ecuga puno je manje sezonskih oscilacija, dok potražnja za posebnim, skupljim pićima stalno raste. Privatni kupci često traže posebna izdanja određenih brendova, koja se ne mogu kupiti u trgovačkim centrima. Uz whiskyje višeg ranga, kupci na webshopu traže sve više odležanih rumova. Sam Vretenar pasionirani je poznavatelj vrhunskih rumova. U narednom će se razdoblju Long Play Spirit dodatno posvetiti HoReCi, s projektom za koji Boris Vretenar kaže da predstavlja inovaciju na hrvatskom tržištu.

Nadalje, Long Play Spirit i Ecuga planiraju ući u distribuciju šampanjaca i vina, što nam se čini najlogičnijim mogućim potezom: kad već imate uspješni veleprodajni biznis, uspješne trgovine i uspješni web shop za jaka pića, normalno je da portfolio želite pojačati prvoklasnim šampanjcima i vinima. Kad je pak riječ o maloprodaji, Vretenar zasad ne kani otvarati nove trgovine nego će se maksimalno koncentrirati na Ecugu. Long Play Spirit zasad prodaje relativno malo hrvatskih destilata: u ponudi je dosta Aurinih etiketa i još ponešto vrlo malih proizvođača, poput zagrebačkog Vertiga.

Međutim, vlasnik Long Playa i Ecuge kazao nam je da iznimno cijeni novu hrvatsku destilersku scenu: “Iskreno govoreći, divim se tim ljudima. Kvaliteta proizvoda je narasla i još raste, ali treba naglasiti da svakako postoji prostor za napredak. Evo, i sada bih javno želio pozvati ambiciozne male hrvatske destilere na suradnju.”

Long Play Spirit priča je o uspjehu temeljenom za znanju i visokim ambicijama. Jer, zaista morate biti jako uporni, marljivi i strastveni da osigurate više od tisuću brendova vrhunskih jakih pića od kojih je neke veoma teško nabaviti. Uistinu morate imati i jako puno energije i znanja da stalo nabavljate nova pića. Boris Vretenar spomenuo nam je da upravo pregovara s nekoliko uglednih svjetskih destilerija, oko distribucije njihovih pića na našem tržištu.  Radi se o brendovima koji još nisu prisutni u Hrvatskoj, tako da bi Long Play Spirit i Ecuga uskoro mogli obogatiti hrvatsku ponudu prestižnih internacionalnih destilata. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.