Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Hrvatskoj prvi put počinje WSET edukacija 2. stupnja  za jaka pića. Vodit će je Dario Grabarić

Kad je prije desetak godina i u Hrvatskoj pokrenuta WSET edukacija za vina, napravljen je vjerojatno najznačajniji korak u razvoju vinske scene, za profesionalce kao i za širu publiku. Mogućnost školovanja i polaganja nekog od stupnjeva međunarodno priznatog sustava vinske edukacije otvorila je potpuno nov pristup vinskoj kulturi u našim krajevima.

Danas se WSET vinska edukacija u Hrvatskoj održava u tri stupnja, s nekoliko stotina kandidata koji redovno polažu sve stupnjeve, a sve više Hrvata polaže i najviši četvrti stupanj, WSET Diplomu. Wine and Spirit Education Trust (WSET) jedna je od najuglednijih svjetskih obrazovnih institucija za vina, jaka pića i sake (uskoro i piva) sa sjedištem u Londonu, a njihovi certifikati i diplome imaju ozbiljnu međunarodnu važnost. Od 2019. godine WSET Award in Spirits, specijalizirana edukacija za jaka alkoholna pića postala je zasebna divizija, odvojena od vinske.

Dario Grabarić jedini je WSET certificirani edukator u regiji

Time je postavljen i novi standard kušanja odnosno vrednovanja jakih pića, koji se danas smatra pravilom za ocjenjivanje na najvećim svjetskim natjecanjima i ocjenjivanjima spirita.  Dosad se ta edukacija mogla dobiti samo u inozemstvu, najčešće u Londonu, a od ove godine ta je mogućnost otvorena i u Hrvatskoj. Nositelj WSET edukacija za spirite je Wine Academy Croatia, ujedno i ključni nositelj WSET licence za diviziju vina.

Proljetos je prva hrvatska generacija 1. stupnja za spirite završila edukaciju i to s potpunim prolazom svih polaznika, što je i u okvirima WSET izuzetan rezultat. Dapače, dvoje je polaznika imalo 100% ispravno riješen ispit, što je fantastično. Zanimljivo je da svi WSET ispitni materijali stižu u Hrvatsku izravno iz Londona, kamo se i šalju na ocjenjivanje nakon polaganja ispita u Hrvatskoj. WSET se tog pravila strogo pridržava.

Jedna od najvećih komparativnih prednosti WSET-a jest fantastičan sustavni pristup kušanju ili SAT (Systematic Approach to Tasting) koji je proslavio WSET i danas je standard podjednako u vinskom i svijetu jakih pića. SAT-ova je svrha potpuno razumijevanje pića, od sastavnica do cjelovitosti. Riječ je o svojevrsnoj “teoriji u praksi”. SAT je doista sustavno, analitičko kušanje uz prepoznavanje i vrednovanje svakog pojedinog uzorka. Ne čudi što je načelo SAT danas općeprihvaćeni pristup u ocjenjivanju pića kod najrelevantnijih svjetskih natjecanja.

Do kraja tekuće godine održat će se tri ciklusa 1. stupnja i jedan ciklus 2. stupnja.

WSET Level 1 in Spirits (1. stupanj) dvodnevna je edukacija u trajanju od 6 sati i ispitom na zadnji dan nakon završetka edukacije. Edukacije će se održavati u:

  • Zagrebu 4. i 11. studenog
  • Šibeniku 15. i 16. studenog
  • Splitu 17. i 18. studenog

WSET Level 2 in Spirits (2. stupanj) četverodnevna je edukacija u trajanju od 16 sati, a kako je riječ o nešto složenijem stupnju, ispit je u pravilu najmanje tjedan dana nakon završetka edukacija. Ovaj ciklus će se održavati u

  • Zagrebu 24. i 25. studenog i 8. i 9. prosinca, uz ispit koji je najavljen za 16. prosinca

Sve edukacije u ovim ciklusima vodi Dario Grabarić, nositelj najvišeg WSET 3. stupnja za spirite, a ujedno i WSET certificirani edukator, trenutno jedini s takvim certifikatom u regiji.

Detaljne informacije o terminima i edukacijama, kao i obrasce za upise u edukacijske cikluse, možete potražiti na web stranici Wine Academy Croatia  www.wineacademycroatia.com

Toplo preporučujemo prolazak kroz edukacijski sustav WSET. Držimo da je WSET Level 1 (1. stupanj) u svim kategorijama gotovo poput opće kulture poznavanja pića, neizostavno znanje koje bi manje-više svi trebali imati. 

Level 2 (2. stupanj) je sasvim sigurno odlična edukacija za sve koji žele ozbiljnije svladati svijet jakih pića. Držimo da je riječ i o minimumu koji bi morali završiti svi profesionalci u segmentu jakih alkoholnih pića, posebno barmeni. Danas je upravo završen WSET Level 2 jedan od osnovnih zahtjeva u zapošljavanju kadrova u iole ambicioznijim barovima i restoranima. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.