Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Klaudio Tomaz u Motovunu je otvorio jednu od najljepših vinarija u Hrvatskoj. Vrijedi više od tri milijuna eura

U petak oko jedanaest došli smo pred impresivnu novu vinariju Klaudia Tomaza, udaljenu otprilike dvjesto metara od Wine Hotela Mladena Rožanića u podnožju Motovuna. Tomazova je vinarija kad smo je lani posjetili bila u rohbau fazi: izgledala je moćno i veliko, ali nismo mogli zamisliti da će biti baš toliko lijepa.

Fotografija/Mario Kučera

Sad kad je završena, spada među najatraktivnije novogradnje u cijeloj Istri, i najljepše vinarije u Hrvatskoj. Klaudio Tomaz, koji danas slavi pedeseti rođendan, do prije petnaestak godina bio je mesar. Želio je promovirati meso lokalne stoke hrvatskih pasmina. Danas bi taj posao išao fenomenalno, no prije petnaestak godina tržište nije imalo razumijevanja za lokalno, autohtono i prirodno. Pa se Tomaz prebacio na vinogradarstvo, što mu nije bilo teško jer je odrastao u vinskom okruženju: Marka Fakina poznaje doslovno od njegova rođenja, a sedamdesetak godina stari vinogradi malvazije rastu preko puta Tomazove obiteljske kuće.

Fotografija/Mario Kučera

U manje od petnaest godina uzgoja loze i proizvodnje vina, Klaudio Tomaz uspio je uz pomoć vinske omotnice izgraditi vinariju vredniju od 3 milijuna eura (23 milijuna kuna) i dostići godišnju proizvodnju od 250 do 300 tisuća butelja. Budući da se vrlo mnogo vina nalazi na odležavanju, Tomaz trenutno raspolaže s potencijalom od milijun butelja, kad bi sve svoje tankove, velike bačve i barrique napunio u boce.

Gornji dio Tomazove vinarije definitivno je najatraktivniji vinski bar u Istri, s dva sommeliera, vrlo solidnim do odličnim daskicama i neprocjenjivim pogledima na vinograde Motovuna i Vižinade. Tomaz nam je u petak rekao da već ima veoma mnogo rezervacija za studeni i prosinac. Vinski bi se bar s vremenom mogao razviti u malo ozbiljniji restoran.

Donje razine nove vinarije Tomaz posvećene su tvrdoj proizvodnji, s puno velikih inoks tankova, drvenih bačvi različitog porijekla i prostorom za odležavanje pjenušaca. Kroz staklene stijene vinskog bara vide se proizvodni prostori: svaki gost može se uvjeriti da se zaista nalazi na mjestu gdje vino nastaje, što je iznimno značajno za doživljaj autentičnosti vina.

Fotografija/Mario Kučera

U petak ujutro kušali smo desetak uzoraka mladih malvazija iz ovogodišnje berbe, koje su već fermentirale međusobno se drastično razlikuju: počeli smo s jako voćnim vinom, prebacili se na malvaziju s upadljivo visokom kiselinom, da bismo na kraju probali nekoliko uzoraka koji već nakon mjesec dana nagovješćuju kompleksnost, i sadrže više od 14 posto alkohola. Sudeći po kušanju prvih, tek fermentiranih malvazija, Klaudio Tomaz ima razloga biti zadovoljan ovogodišnjom prilično kontroverznom berbom.

U podrumu smo kušali i Teran Barbarossa Superior iz 2021. koji bi se trebao razviti u dosta senzacionalno vino. Vinski se bar počeo puniti par minuta prije podneva. U loungeu je sjedilo društvo ugostitelja iz Dalmacije, koji su došli probati i kupiti vino, dok je središnji prostor u blagovaonici/baru bio rezerviran za jednu veću skupinu najavljenu iza jedan.

Nismo imali vremena ostati tako dugo, pa smo na brzinu kušali jako fino, svjetlucavo zeleno Tomazovo mlado ulje prešano dan ili dva prije našeg posjeta, i gotovo genijalnu kobasicu od vepra koja bi se mogla prodavati u bilo kojoj vrhunskoj francuskoj ili španjolskoj trgovini suhomesnatim delikatesama. Nažalost, radilo se o predzadnjoj trenutno dostupnoj Tomazovoj salami od vepra. Nova vinarija Klaudia Tomaza unapređuje vinsku sliku Motovuna i Istre; ona čini motovunski krajolik još privlačnijim. No, posebno je važno naglasiti da je nova Tomazova vinarija jedna od najatraktivnijih istarskih vinsko-turističkih destinacija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.