U Motovunu danas počinje dvodnevni Festival terana i tartufa. A uoči Festivala u motovunskom hotelu Kaštel održana je večera posvećena teranu i tartufima, koju su organizirali vodeći motovunski vinari: braća Benvenuti, Marko Fakin. Klaudio Tomaz, Robert Bertoša i obitelj Valenta.
Dr.sc. Marijan Bubola s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam prvo je održao iscrpnu i korisnu prezentaciju o povijesti terana i o njegovim glavnom značajkama. Važno je podsjetiti da je teran u 19. stoljeću bio uvjerljivo najraširenija sorta u istarskim vinogradima, dok danas zauzima manje od deset posto. Zatim su motovunski vinari predstavili po jedan teran iz svog portfolia.
Fakinov Teran iz 2022. izvrstan je primjer mladog a već zaokruženog vina, dok odlično Livio Benvenuti iz 2019. pred sobom ima još petnaestak godina. Uz večeru, na kojoj su briljirale tagliatelle s puno raskošno mirisnih bijelih tartufa, pili su se među ostalim Bertošin ružičasti pjenušac iz 2019, Fakinov Il Primo iz 2019. i moćni Tomazov Teran Barbarossa Superior iz 2018. pred kojim je također još barem jedno desetljeće.
Motovunska večera posvećena motovunskom teranu i tartufima važan je korak u afirmaciji terana kao jednog od potencijalno najboljih hrvatskih crnih vina. Prezentaciju i večeru uobičajeno je duhovito i kompetentno vodio poznati istarski sommelier Emil Perdec. Perdec nije zaboravio spomenuti Davora Šišovića, nedavno preminulog istarskog novinara, koji je dubinski poznavao i entuzijastički afirmirao istarsku gastronomiju i vina.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.