Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAPOKON 5. studenog zbog opsežnog renoviranja zatvara se zagrebački Westin

Na Westinovoj službenoj web stranicu piše da se ovaj poludevastirani zagrebački hotel početkom idućeg mjeseca zatvara zbog renoviranja. Maistra napokon počinje s obnovom Westina, hotela koji se pretvorio u Dinamov stadion među hrvatskim hotelima s pet zvjezdica.

Westin je, podsjetimo, otvoren kao InterContinental sredinom sedamdesetih godina. Zagrebački InterContinental odmah je postao simbol ultimativnog luksuza u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Njegovi su barovi bili prepuni ondašnjih najpoznatijih estradnih i sportskih zvijezda. Bijelo dugme u ljeto 1981. godine organiziralo je press konferenciju u povodu izlaska jednog svog albuma u baru Diana. Svi mogući izbori za miss i ambiciozne modne revije organizirale su se u Intercontiju. Kristalna dvorana postala je najtraženije zagrebačko mjesto za luksuzne svadbe i novogodišnje proslave. Restoranima Kaptol i Opera upravljao je veliki chef Stevo Karapandža; ovdje je zgodno podsjetiti da se u baru Diana posluživao prvi hamburger u bivšoj državi. U

devedesetim godinama zagrebački InterContinental ulazi u silaznu fazu; na bazenu se i dalje održavaju izbori za miss, ali bazen više nitko ne održava kako treba. U Diani nitko ne popravlja rupe od opušaka na foteljama i naslonjačima, zatvara se fine dining restoran Opera na 17 katu da bi ga zamijenio izvrsni Allegro u prizemlju koji je, međutim, trajao tek par godina.

U sobe se useljavaju saborski zastupnici  kojima država plaća boravak u five star hotelu, a u lobiju i u apartmanima skandale izazivaju neki od najgorih kriminalaca onog vremena, poput Zlatka Bagarića i Mladena Naletilića Tute. U dvijetisućitima hotel gubi InterContinentalovu licencu pa postaje Westin, no propadanje se nezaustavljivo nastavlja: na bazenu gosti dobivaju poderane ručnike, sobe napravljene po standardima iz sedamdesetih se ne obnavljaju, hrana postaje rubno nejestiva a u podrum se useljava neki opskurni narodnjački klub s roštiljarnom.

U zadnjih desetak godina Westin je postao mjesto koje se zaobilazilo u širem luku. Pošto je Maistra 2019. kupila hotelsku tvrtku kojoj je pripadao i Westin, očekivalo se da će se baš hotel u Savskoj, s lijepim pogledima na Zagreb, odmah početi obnavljati.

No Maistra je prvo trešnjevačku Panoramu pretvorila u dosta atraktivni Zonar, zatim je pomladila Sheraton, da bi eto napokon zatvorila Westin, kako bi krenula u opsežan proces renovacije. Koliko nam je poznato, Maistra planira od Westina napraviti uvjerljivo najluksuzniji zagrebački i jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela. Na sedamnaestom katu, gdje se nalazila Opera, smjestit će se zagrebački Cap Aureo chefa Jeffreya Velle. Novi Westin trebao bi se otvoriti relativno brzo, do kraja iduće godine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.