Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VIŠE OD 50 DESTILERA ZGrappa 2023. atmosferom i entuzijazmom publike podsjetila nas je na prve Vinartove festivale u Laubi 

Festival rakija ZGrappa u samom je idejnom začetku zapravombio prilično rizičan projekt. Scena jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj tek stasa, donekle se razvila oko whiskyja, ponešto i oko ginova (možda i rumova) no rakije su u sasvim drugom planu zanimanja. Napraviti festival prvenstveno posvećen rakijama u takvim uvjetima izazvao je stanovite sumnje. Pokazalo se sasvim neosnovane.

ZGrappa festival ne samo da je uspješan projekt već je postavio i značajne standarde održavanja ovakvih događanja. Inicijativa kreativnog i poduzetnog Marina Levaja, kojeg poznajemo preko nekoliko uspješnih projekata poput Mojo bara i najnovijeg Pri Nami, hrabra je i dobro provedena. Koliko god prepreka bilo na putu, a Marin napominje da ih uopće nije bilo malo, entuzijazam i odlučnost tima koji stoji iza ZGrappe iznio je projekt nadasve uspješno.

Organizator ZGrappe Marin Levaj

Okupiti više od pedeset međunarodnih izlagača s nekoliko stotina etiketa, od kojih dobar dio iz Srbije, doista je podvig. Pogotovo znajući koliko je komplicirano uvesti jaka pića iz zemalja izvan schengenskog prostora. Već na početku nas je oduševio izbor izlagača u vrlo praktično oblikovanom prostoru, bez pretjerane ušminkanosti i distraktivne pomodnosti. Bez sumnje, riječ je o međunarodnom festivalu rakija doista posvećenom rakijama. Taj dojam dijele i izlagači, a bome i publika. 

Srbija danas ima obilje rakijskih festivala i ocjenjivanja, na kraju krajeva uspjeli su i zaštititi kulturu šljivovice pri UNESCO-u. No sve je veći dojam, kojeg i osobno dijelimo, kako to poddručje već pati od ozbiljne inflacije i pada kriterija. Zagrebačka ZGrappa nešto je sasvim drugo. 

Definitivno je riječ o festivalu koji je prepoznala ciljana publika; ozbiljni i iskreni ljubitelji, čak i istinski poznavatelji destilata. To naglašavaju svi izlagači, posebno oni iz Srbije. Atmosfera nas je doslovno podsjetila na prve Vinartove vinske festivale u Laubi.  

Radionica Daria Grabarića

Ne krijemo oduševljenje kada vidimo ozbiljan broj posjetitelja koji kušaju, mirišu, procjenjuju rakije i prije svega jasno i detaljno komuniciraju s proizvođačima. Novi vali hrvatskih destilera često spominjemo, a sada možemo govoriti i o valu ozbiljnih, odgovornih ljubitelja jakih pića.

Protiv uštogljene atmosfere uspješno su se borili DJ-i Ozren Kanceljak i Bizzo Bodega i grupe Planet Groove La PaPa. Uz to, u obližnjem restoranu Balon chef Stipan Iličić priredio je večeru s pairingom s rakijama, još jedan pun pogodak organizatora.  

Popratno je održano i dodjeljivanje nagrada Crospirit natjecanja rakija i likera, koje organizira Gospodarski list, a posebna pažnja posvećena je i predavanjima i radionicama. Organizatori su se doista potrudili okupiti zanimljiv i relevantan izbor predavača, od dr. Ninoslava Nikičevića, ikone edukacije destilerstva u Srbiji, do vrlo uspješnog proizvođača likera i rakija Dražena Perkovića.

No ono što većina prisutnih ističe jest trolist radionica dr. Ivana Uroševića (profesora Univerziteta u Bijeljini), prof. Marina Mihaljevića Žulja (sa zagrebačkog agronomskog fakulteta) i Darija Grabarića (našeg jedinog WSET certificiranog edukatora za jaka pića). Riječ je o tri radionice koje se međusobno nadopunjuju i doista djeluju kao jedinstvena cjelina posvećena vrlo konciznoj edukaciji vještina kušanja destilata. Put od osnova pristupa destilatima, prepoznavanja tipičnih mana do detaljnog pristupa vještini kušanja i procjenjivanja kvalitete kroz čitav niz kušanih uzoraka, ZGrappi je dao relevantnost ozbiljne manifestacije poput onih koje viđamo na stranim scenama. Doista, letvica je postavljena izuzetno visoko.

Vrhunac ovogodišnjeg, prvog izdanja ZGrappe ipak je doista nevjerojatan izbor izlagača i etiketa među kojima je teško izdvojiti favorite. Prije svega, iznenadila nas je količina vrhunskih destilata koje smo kušali.

Od paleta proizvoda Aura, Wise Grusa, destilerija Rossi, Vertigo, Magdić, Jedna, Badel 1862 i Zvečevo (od koje očekujemo zanimljivu budućnost) preko srpskih Toka, Gorde, Akova, Pevca i Prune do talijanskih Poli, Silvia Carta i Ronera, čak i meksičkih mezcala Bruxo. Uz čitav niz drugih, koje doista nemamo prostora pobrojati redom.

Ipak moramo naglasiti sjajni Kuš, rakiju od kadulje istarske destilerije Kotal te iznenađujuću Premium Šljivu beogradske destilerije Branko, buteljiranu na visoku jakost od 50% alk. i izuzetno kompleksnog profila. Nagrade je podijelila i publika, što u kontekstu ZGrappe nosi težinu s obzirom na relevantnost većine posjetitelja. Pobjedu za dizajn odnijela je destilerija Abelo za najbolji gin Sir Edmond dok je najboljim likerom proglašen Incanto od višnje.

Prvo mjesto u kategoriji rakija, u doista ozbiljnoj konkurenciji pripada šljivovici Dejana Veljovića zanimljivog naziva R2 – Rakija iz Rakije, proizvodu male tradicionalne destilerije iz Srbije koja zaslužuje zasebni osvrt. Riječ je naime o šljivovici dozrijevaloj u hrastovim bačvama i ozbiljne jakosti od 45% alk. koja bez sumnje konkurira vrhunskim svjetskim destilatima.

ZGrappa je važan događaj i festival kakav smo trebali u Hrvatskoj. Pothvat Marina Levaja i njegovog tima još je značajniji ako se uzme u obzir da je nova hrvatska destilerska scena mlada i aktivna tek nekoliko godina. Vinskoj sceni trebalo je dugo, nekoliko desetljeća dok su se festivali ozbiljno etablirali. ZGrappi je to uspjelo odmah. Nimalo nas ne iznenađuju reakcije izlagača koji su već na kraju ovogodišnje, gotovo redom rezervirali mjesto i na ZGrappi 2024. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.