Hrvatski su azijski restorani uvijek isti. Većina hrvatskih azijskih restorana, uključujući i one najuspješnije poput Asie na Zvijezdi, ne mijenja jelovnike godinama, pa i dulje. Čak i Tekka, najbolji hrvatski japanski i azijski restoran, jelovnik mijenja otprilike jednom u dvije godine. A Royal India, najbolji hrvatski indijski restoran, nije promijenila jelovnik otkako se prije mnogo godina spustila s Kaptola u Tkalčićevu ulicu.
Što je sve prilično razumljivo. Azijska hrana u Hrvatskoj ne može imati sezonski karakter jer je to logistički neizvedivo. Nadalje, hrvatski gosti azijskih restorana zaljubljeni su u gastroformate na koje su se navikli i u neka specifična jela, zbog kojih posjećuju pojedine restorane. Naposljetku, azijski restorani i drugdje na Zapadu, ali i u samoj Aziji, žive i od fiksnih žanrova, poptu bao bunsa, ramena, pekinške patke ili gyoza.
Stoga nas je više nego ugodno iznenadila vijest da je Matsu, azijski restoran otvoren u veljači u Domobranskoj ulici između zapadne Ilice i Kuniščaka, nakon samo osam mjeseci promijenio jelovnik. Riječ je o neubičajenoj i hrabroj praksi u svijetu azijske hrane u Hrvatskoj. Matsu je ovih dana uveo niz novih jela, poput miso ramena sa svinjetinom, miso ramena s lososom u tempuri, više ribljih tartara kao i bao bunse s kozicama. Stalno osvježavanje jelovnika jedna je od onih nepogrešivih ugostiteljskih metoda kojima se restorani podmlađuju i ostaju trajno zanimljivi.
Nismo još probali novi Matsuov meni. No, uvijek nas vesele promjene na jelovniicima, osobito u razdoblju koje je zaista kratko za skoro sve hrvatske azijske restorane.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.