Jučer smo u Plavom podrumu probali prvo ovogodišnje novo maslinovo ulje. Radilo se o Ipišinom Frantoiu, prešanom prije tri dana. Svako prvo kušanje mladih maslinovih ulja gastronomski je vatromet. Klaudio Ipša iz Oprtlja, maslinar, tartufar, vinar i veteran Domovinskog rata, spada među najbolje i najuglednije proizvođače maslinova ulja u Hrvatskoj.
Ipša je, primjerice, u najnovijem Flos Oleiu, ocjenjivačkoj Bibliji svjetskih maslinovih ulja, osvojio 99 od 100 mogućih bodova. Ipšin mladi Frantoio apsolutno je senzacionalan. Odlikuje se tipičnom neonski zelenom bojom, veoma snažnim herbalnim mirisima u kojima dominiraju artičoke i stabljike rajčice, s podlogom začina poput ružmarina, kadulje i lovora.
Novi frantoio nije osobito gorak, ali je iznimno intenzivan i veoma pikantan, nadasve lijepo zaokružen i gotovo elegantan. Premda smo ga probali s gustim, bogatim kruhom, nekoliko smo se puta žešće zakašljali.
Osim s kruhom, mladi smo Ipšin Frantoio nakapali na file romba poslužen s crnim tartufima. Veliki romb dovoljno je snažna riba da podnese agresivno mlado ulje, dok su se crni tartufi i frantoio pokazali dosta perfektnom kombinacijom.
Mladi Ipšin Frantoio izvrsno bi išao uz klasični goveđi carpaccio, odležane steakove, masnu plavoperajnu tunu, stare, orašaste, umamizirane sireve, ali i na najjednostavnja jela koja mlado ulje pretvara u delikatese visoke gastronomske vrijednosti.
Mislimo, naravno, na jaja na oko, pečeni ili kuhani krumpir i neku bolju tjesteninu kojoj zapravo ne treba ništa osim dosta ulja, nešto crnog papra i puno odležanog parmezana ili snažnog tvrdog ovčejg sira, koji se može nositi s božanstvenom energijom mladog tek prešanog maslinova ulja. Sudeći po Ipšinu novom ulju, i ova bi maslinarska sezona u Istri mogla biti prilično uspješna.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.