Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

The Meat na Britanskom trgu odličan je primjer moderne kvartovske mesnice

Britanski trg, jedan od važnijih zagrebačkih trgova, skoro petnaest godina nije imao ni jednu ozbiljniju  mesnicu. Plac na Britanskom trgu jednim dijelom funkcionira kao normalna tržnica s voćem i povrćem, a drugim dijelom kao velki antikni dućan na otvorenom.

Cvjećarnice na Britnaskom trgu spadaju među najbolje u Zagrebu. Mala ribarnica u Ilici preko puta cvjećarnica, uspijeva opstati već dvadesetak godina, a relativno  nedavno joj se pridružila i Fisheria.

Konzum na uglu Ilice i Britanca ubraja se među bolje manje supermarkete u gradu, dok je ponuda pekarnica, malih deliaktesnih dućana i dućana sa zdravom hranom standardna.

Ali, Britanski trg nije imao nijednu pravu mesnicu još otkako se prije petnaestak godina zatvorila velika mesnica Fiolić, na zapadnoj strani trga. Vlasnik mesne industrije Fiolić bio je, podsjetimo, jedan od suokrivljenika  u korupcijskim aferama Ive Sanadera. A Britancu kao i svakom kvartu mesnica je neophodno potrebna. Tim više što u skupim rezidencijalnim ulicama koje se spuštaju na  Britanac, Pantovčaku, Zelengaju, Nazorovoj, Kovačićevoj i Tuškancu, uglavnom nema nikakvih trgovina a kamoli mesnica.

Tu je neprirodnu tržišnu  prazninu nedavno ispunio The Meat. The Meat je brand koji je postao  poznat otvaranjem butikne mesnice u Vlaškoj ulici, u prostoru bivšeg Delikatesa Ivić. The Meatom u Vlaškoj dominiraju komore za suho dozrijevanje govedine, pa je The Meat stekao reputaciju najboljeg gradskog dućana za odležane steakove, uz T Bone u Novinarskom domu.

Međutim, Meatova je ponuda mnogo šira i demorkatskija od odležane govedine. Prošlog smo petka, primjerice, u Meatu u Vlaškoj kupili više od kilogram izvrsne svježe, pred nama samljevene teletine za manje od dvadeset eura. The Meat na Britanskom trgu naglašava baš tu demokratsku stranu brenda.

Velikom izložbenom  vitrinom dominira pažljivo, uredno složeno meso  različitih žanrova: lungići, marinirani svinjski kotleti, roštiljske kobasice vlastite proizvodnje, lijepa ružičasta teletina, narezana goveđa koljenica, svježi bifteci, minijaturni janjeći kotleti. Tu su i piletina, veći komadi svinjetine i puno vlastitih mesnih prerađevina. Jučer smo probali izvrsnu blago dimljenu kuhanu vratinu u crnom papru.


Na pultu se nalazi daskica s fetama vratine, slanine i kulenakako bi kupci mogli slobodno  probati Meatove gotove delikatese.

Nasuprot vitrini s mesom smještene se police sa solidnim izborom vina, vrlo dobrom selekcijom jakih pića, uključujući ginove i novovalne hrvatske rakije, i s privlačnom kolekcijom maslinovih ulja, soli, začina i kondimenata.

Naravno, i Meat na Britancu ima ager sa odležanim steakovima , ali on nije u prvom planu, jer je Meat na Britancu zamišljen kao moderna  kvartovska mesnica za što više kupaca, a ne samo za obožavatelje  luksuzne govedine.

U Meatu na Britanskom trgu petkom i subotom često se stvaraju gužve što je i normalno, jer The Meat nekoliko tramvajskih i autobusnih stanica uokolo nema baš nikakvu konkurenciju. Ali i da ima, The Meat bi bio uspješan, naprosto zato što prodaje zaista svježe domaće meso (meso dolazi iz Slatine, isključivo iz hrvatskog uzgoja) i zato što izgleda  privlačno i čisto: golema većina hrvatskih mesnica i danas više podsjeća na klaonice nego na mesnice.

Utoliko Meatove trgovine značajno dižu kulturu kupnje mesa u Zagrebu i Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.