Na Hrvatskoj se destilerskoj sceni po prvi put u njenoj povijesti formirao val novih, ambicioznih, uglavnom mlađih destilera koji rakije i druge destilate koje proizvode žele pozicionirati među fina pića. Ti su destileri obrazovani, raspolažu ozbiljnim stručnim znanjima i svoje destilerije vode kao ozbiljne poslovne projekte i brendove.
Rezultati već stižu, sa zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama koje hrvatske rakije osvajaju na najprestižnijim svjetskim ocjenjivanjima destilata. Ovoga tjedna, u petak i subotu 13. i 14. listopada, dobar dio te scene po prvi će se put zajednički predstaviti u Zagrebu. U Boćarskom domu održat će se prvo izdanje ZGrappe, međunarodnog festivala rakija i likera. ZGrappu su pokrenuli Marin Levaj i Šiško Horvat Majcan. Na prvom izdanju okupit će više od 50 destilerija iz Hrvatske i regije, uz poznate europske brendove.
Na ZGrappi će se održati nekoliko važnih predavanja i radionica. Dario Grabarić, najveći stručnjak za destilate, konzultant i jedini u Hrvatskoj koji uz WSET L3 Award in Spirits nosi cijenjenu titulu WSET Certified Educator, održat će radionicu o osnovama tehnika kušanja i procjenjivanja jakih pića. Prof.dr. Ninoslav Nikičević, umirovljeni redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu održat će predavanje o proizvodnji vrhunskih hrvatskih prepečenica od šljive, odk će direktor desetilerije TOK i poznati srpski destilerski konzultant dr. Ivan Urošević govoriti o načelima uživanja u rakiji. Tasting cijelog svog portfolia priredit će osnivač brenda Incanto Krešimir Kostelac, dok će prof.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj održati radionicu o najčešćim manama u hrvatskim rakijama i njihovu prepoznavanju.
Uz ostala predavanja i radionice, na ZGrappi će biti proglašeni pobjednici petog ocjenjivanja rakija, likera i ginova Crospirit, a od međunarodnih tastinga najavljen je porfolio likera i destilata poznate sardinijske vinarije Silvio Carta.
Jedna od glavnih atrakcija ovogodišnje ZGrappe svakako je večera s pairinogm s rakijama Balon x ZGrappa u zagrebačkom restoranu Balon. Chef Balona Stipan Iličić meni je osmislio oko pet hrvatskih rakija, Aurine Biske, Viljamovke Perković, Korlat Loze Barrique, Pruna Višnje Barrique i Kelnarićeve Viljamovke Golfer. Ako vas zanima kako se primjerice divlji brancin s orasima i fermentiranim češnjakom slaže s odležanom lozovačom, rezervirajte mjesto u Balonu.
“U svijetu je danas sve veći trend sljubljivanje jela s jakim pićima, pogotovo s whiskeyem,” rekao je Dario Grabarić u najavi ZGrappe, “Stotinjak europskih restorana ima takvo sparivanje u standardnoj ponudi. Svima je poznato da je vino fantastično za sljubljivanje s hranom, ali jaka pića imaju dobru prednost – koncentraciju aroma i alkohola. Neki puta je jako teško ljudima sljubiti tako nešto, ali znanje se povećava i trend jača. Ovaj festival ima važan cilj i treba ga podržati.” U novom zamahu hrvatske scene destilata, ZGrappa je dobro pogodila timing i ima priliku pozicionirati se kao centralni godišnji događaj i za javnost i za poslovnu zajednicu.
Fotografije Ines Novković
13. i 14. 10.2023.
Boćarski dom
12:00 – 20:00 (poslije 20 sati počinje party)
Cijena ulaznica u pretprodaji: 26 eura (1 dan) 44 eura (2 dana) Entrio.hr
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.