Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MasterChef se počeo pretvarati u kombinaciju kaosa i dječjeg igrokaza, uz uobičajeni profesionalni nemar 

Scenariji su uvjerljivo najgori segment ovosezonskog MasterChefa. Zamislite da tri navodno renomirana kuhara u mornarskim majicama pjevaju Sve bi seke ljubile mornare. Zamislite da ista ta tri navodno renomirana kuhara pozitivno ocijene jelo koje uključuje triestinu: umak od sirovog češnjaka i peršina.

Prilično smo često jeli u restoranu jednog od te trojice kuhara, MasterChefovih sudaca i nikad na tanjuru nismo dobili ni gram neobrađenog češnjaka, a kamoli bilo što slično triestini. Zamislite da kušači suprotstavljenih timova moraju prepoznati je li pojedino jelo skuhao njihov ili protivnički tim i da to zapravo odlučuje o pobjedniku, a da jela, usput, nose imena poput Sean Penn. Zamislite, naposljetku, da cijeli taj cirkus završava najavom za novu epizodu, prepunom tužnih suza i neutješnih uzdaha sirotih natjecatelja.

Sve se to, i mnogo drugih budalaština, događalo u MasterChefu emitiranom u utorak navečer. Ta je epizoda MasterChefa izgledala poput početnih proba za Hamleta u Mrduši Donjoj, ili u boljem slučaju poput igrokaza prvih razreda srednjih škola na temu teatra apsurda. MasterChef je nesumnjivo najgledaniji hrvatski kulinarski reality show. Pravilo je da reality show na tržištima poput hrvatskog ruši sve granice boljeg ukusa. Prve epizode novog MasterChefa doimale su se, međutim, pristojnije od prvih epizoda lanjskog i preklanjskog MasterChefa.

Nažalost, zahvaljujući kaotičnom turbo folk scenariju i produkcijskim zahtjevima za što više plača i kiča, hrvatski se MasterChef zadnjih tjedana još više udaljio od zapadnih verzija MasterChefa, koje jesu gastronomski bar donekle relevantne i produkcijski neusporedivo decentnije od hrvatskog MasterChefa. Neki nam se dan zamrznuo kabelski TV sustav, pa smo prisilno pogledali desetak minuta Života na vagi, emisije koju duboko preziremo jer se bavi najgorim mogućem eksploatiranjem ljudi koji imaju teže poremećaje u prehrani.

Međutim, sudionici Života na vagi pokazali su bitno više osobnog digniteta od većine sudionika MasterChefa. Tako da MasterChef više nećemo uspoređivati s tom vrstom realityja nego vjerojatnije s najnižim bastardnim formatima poput Večere za 5. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.