Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Upravo se odvija Bar Convent Berlin 2023, najznačajniji event barske kulture i industrije jakih pića u ovom dijelu svijeta

Bar Convent Berlin (BCB) od osnutka 2007. godine do danas je zasigurno postao najznačajniji događaj na sceni barske kulture i industrije jakih pića, koji ne samo da okuplja doista velik broj izlagača i posjetitelja nego je i vrlo uspješno prebrodio krizne godine pandemijskog lockdowna.

U prostorima Exhibition Centra Berlin u koje se preselio nakon godina boravka na lokaciji nekadašnjeg berlinskog ranžirnog kolodvora, ove godine je prisutno 537 izlagača, što je bez sumnje impozantan broj. No još impozantnije zvuči podatak o predviđenih 15 tisuća posjetitelja, a to je upravo ono što čini BCB toliko važnim. I dok se brojna sajamska događanja poput Dusseldorf Messe sve više suočavaju s rastućim online poslovnim događanjima, BCB i dalje je ključno mjesto za kontakte i networking u svom segmentu. I to uživo!

Ovogodišnji BCB tradicionalno okuplja neke od najvažnijih brandova ginova, rumova, whiskyja i vodke, no trendove na tržištu najbolje prikazuje izniman udio destilata agave. Ne možemo reći da je baš neočekivano, ali na BCB su ove godine prisutna 39 izlagača s više od stotinu etiketa Tequila, mezcala i sotola.

Ako uzmemo u obzir da je broj izlagača jakih alkoholnih pića ove godine 384, destilati agave ili bolje rečeno meksički brandovi iznose više od 10 posto ukupnog broja. Do možda i godinu dana ranije to bi bilo gotovo u rangu znanstvene fantastike.

I sam BCB je više nego fantastično reagirao na taj trend otvaranjem BCB Agave Embassy, svojevrsnog hotspota u suradnji s atenskim Tequila & mezcal barom Barro Negro Athens i edukacijskom platformom Club Cantina.

Kad spominjemo edukacije, i ove godine su predavanja uz radionice jedan od ključnih momenata Conventa, ukupno njih 80 na pet pozornica. Edukacija je nužnost, nasušna potreba današnjeg vremena kako za profesionalce tako i za širu publiku. Kolika je važnost i prisutnost edukacija sasvim jasno govori kako svoju izlagačku poziciju ima i WSET (Wine and Spirit Education Trust) najveća i najrelevantnija edukacijska organizacija za vina i jaka pića u svijetu.

Ove je godine izuzetno jaka i reprezentacija talijanskih proizvođača od Jacopo Poli i Silvio Carta do Giulio Cocchi i Illva Saronno (Disaronno). Gotovo da nema ozbiljnijeg igrača koji nije prisutan u Berlinu, uz čitav niz manjih i inovativnih. Uz to, raspon jakih pića je dojmljiv. Nisu u igri samo grappe nego i vermuti, amara, likeri i dakako ginovi. Prisutna je ITA Talijanska agencija (komora) za trgovinu pa je sasvim nedvojbeno da državne institucije Italije itekako prepoznaju potencijal njihovih proizvođača, što držimo izrazito značajnim. Sve u svemu na BCB-u su izlagači iz otprilike 90 zemalja svijeta uključujući i Filipine, Tasmaniju, Brazil, Čile i, možda iznenađujuće Vijetnam sa Saigon Baigur Dry Ginom.

Pratimo i sve veći uzlet japanskih pića, od sakea do umeshua i sochua, a posebno se veselimo sve odlučnijem usponu fantastičih awamorija, tradicionalnog japanskog destilata i prethodnika sochua. Jednako značajnim smatramo i ulazak na europsko tržište baijiua, vrlo karakternog i nama još poprilično neobičnog jakog pića iz Kine. Daleki istok svakako treba pratiti!

No, možemo biti vrlo zadovoljni što i ovogodišnji BCB ima hrvatske izlagače. Osim Badela 1862 koji je bez sumnje postao stalni predstavnik Hrvatske, ove godine su na Conventu i dva domaća gina. Međimurski proizvođači Blazar destilerija sa svojom zaista odličnom Murska Dekla paletom ginova koju držimo jednom od Top 10 hrvatske scene, i mladi Edelweisser Dalmatian Dry Gin, ovogodišnji osvajač zlatne medalje i velikih 96 bodova na IWSC-u u Londonu. Uz njih je na BCB ove godine došao i L’erotic Fruit and Spices, sve značajniji proizvođač sušenog voća i začina za koktele sa zagrebačkom adresom.

Ovakav rastući angažman hrvatskih proizvođača najtoplije pozdravljamo i podržavamo. Nadamo se u nekoj skorijoj budućnosti na ovakvim eventima vidjeti i proizvođače voćnih rakija, čemu u prilog ide i sasvim očita potreba za klasterizacijom hrvatskih craft destilera.

No, osim proizvođača jakih pića, ove godine na Bar Conventu Berlin prisutan je i popriličan broj proizvođača vina, piva, ali i kave, bezalkoholnih pića, čak i hrane. Širenje dijapazona od izuzetne je važnosti za razvoj barske kulture i veselimo se budućnosti koju nosi.

Dakako, BCB ne bi bio pravi Bar Convent kad ne bi bilo brojnih koktelskih i barskih događanja i barmenskih guest shiftova, na samom eventu i diljem Berlina. Popis događanja je podugačak, ali ono što doista jest novost je i svečano zatvaranje odnosno u srijedu 11. listopada navečer u berlinskom Soho Houseu, organiziran u suradnji s Camparijem.

BCB je doista postao najvažniji događaj scene, i nakon završetka ovogodišnjeg s nestrpljenjem ćemo brojati dane do sljedećeg godišnjeg izdanja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.