Sinoć oko osam ispred bijelih šatora i velikog hangara na riječkoj Delti bilo je toliko mnogo ljudi da se ulaz u vinoteku Wine&Co, smještenu u atraktivno uređenom hangaru, nije mogao ni vidjeti. Svečani domjenak u povodu otvaranja prve velike riječke vinoteke nije, međutim, počeo u pola osam nego točno u pet. Što znači da su se zadovoljni uzvanici veoma dugo zadržali na očigledno najatraktivnijem društvenom događaju ovoga tjedna, u lijepoj, toploj i gotovo romantičnoj postindustrijskoj Rijeci.
Wine&Co je projekt Jadranka Smokrovića, Damira Krnića i Igora Budana. Gospodin Smokrović veoma je dobro poznat hrvatskoj vinskoj i ugostiteljskoj zajednici. Smokrović je dugo godina bio predstavnik Moëta i Hennessyja za Hrvatsku: u Hrvatskoj je organizirao glamurozne prezentacije za najvažnije LVMH-ove brendove, uključujući i do danas čuvenu promociju Dom Perignona iz 1996. godine održanu u zaista jedinstvenom ambijentu u Zagrebu.
Smokrović je, također, dovodio desetine i desetine hrvatskih profesionalaca u Moët, Perignon, Veuve Clicquot i Hennessy; sjećamo se da nam je negdje 2010. u Hennessyjevog bačvariji s lakoćom pokazao kako za pola sata sastaviti bačvu za konjak. Ovaj detalj pokazuje koliko je temeljito Smokrović poznavao brendove koje je zastupao.
Pošto je 2019. godine sakupio točno 117 avionskih letova, Jadranko Smokrović odlučio je promijeniti posao. Wine&Co prvo je počeo raditi kao distributer, da bi se vinoteka probno otvorila u kolovozu ove godine, dok je u petak priređeno svečano otvorenje. Wine&Co među ostalim zastupa Ca del Bosco iz Franciacorte, jednog od najboljih proizvođača pjenušaca u Italiji.
Tu su zatim ugledna vipavska vinarija Sutor čija bijela vina traju desetljećima, pa Laurent Perrier, Marina Cvetić čiji smo Trebbiano kupili na otvorenju, Bjana iz Brda, dok je atrakcija za sebe La Gioconda Da Vittorio, neodoljivi kolač slavne obitelji Cerea. Wine&Co, naime, jedini na hrvatsko tržište plasira delikatesne proizvode vlasnika talijanskog restorana Da Vittorio, koji ima tri Michelinove zvjezdice. Braća Cerea, podsjetimo, ovog su ljeta otvorila vrhunski restoran na otočiću Sv. Nikola preko puta Poreča, a Wine&Co osim Gioconde i još nekoliko konfita, prodaje i njihov nenadmašni DaVittorio umak od rajčica. Wine&Co drži i vrlo mnogo domaćih vina, kao i strana vina drugih hrvatskih distributera, od Gaje do Kruga.
Smokrović nam je sinoć rekao da do kraja godine kane držati više od tisuću vina. Na riječkoj se Delti jučer okupilo veoma mnogo ljudi iz vinskog i ugostiteljskog biznisa, i to ne samo iz Rijeke. Goran Matijević, vlasnik baranjske vinarije Zlatno brdo fotografirao se ispred police s njegovim buteljama opremljenima novim etiketama koje su za Zlatno brdo dizajnirali Bruketa&Žinić&Grey.
Chef i restorater Ante Božikov došao je na otvorenje Wine&Co-a iz Dalmacije, dok su Daniela i Damir Kramarić stigli iz obližnejg Voloskog. Uvijek dinamična Aura na otvorenju Wine&Co imala je cijeli štand. Marina Visintin predstavljala je Veraldu, jednu od najvećih i najznačajnijih istarskih vinarija, a za sedam navečer bio je najavljen dolazak Roberta Cerea, chefa s tri zvjezdice.
U Rijeci nikad nije radila velika vinoteka, osim Dobrih vina prije sedam godina. No, Dobra vina bila su smještena u dosta lošem prostoru blizu ružnog Autobusnog kolodvora na Žabici. Utoliko Wine&Co ispunjava zaista golemu prazninu na kvarnerskoj vinskoj i gastronomskoj sceni.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.