Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SPEKTAKL NA ŠOLTI Chefica Leonor Espinosa priredila je jednu od najboljih večera u Hrvatskoj ove godine

Leonor Espinosa najveća je kolumbijska chefica svih vremena. Lani je gospođa Espinosa proglašena i najboljom cheficom na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants. Sinoć je chefica Espinosa prvi put kuhala u Hrvatskoj.

U predivnom ambijentu palače Martinis Marchi na posve izoliranoj Šolti, predstavljeno je najbolje od Kolumbije isprepleteno s nekim od najznačajnijih hrvatskih proizvoda.

Leonor Espinosa slabo govori engleski jezik, svaka njezina izjava se prevodila, ne voli kamere i fotografiranje i ne daje bombastične izjave. Espinosa se u svojoj zemlji bavi hranom kao sredstvom društvene promjene i Kolumbiju želi na velika vrata predstaviti svijetu svakim tanjurom.

Posebnost Espinosine visoke autorske kuhinje, čiji je dom restoran Leo u Bogoti (46. mjesto na World’s 50 Best Restaurants), jest što mapira kolumbijsku bioraznolikost. Kroz zakladu FUNLEO Leonor Espinosa obnavlja i restaurira kolumbijske kulinarske tradicije, stvara neraskidive odnose s lokalnim proizvodačima hrane i koristi gastronomiju kao okidač socijalnih promjena u zemlji u kojoj su one prijeko potrebne.

Leonor Espinosa drugi je put u Hrvatskoj. Prošle godine boravila je u kontinentalnom i obalnom dijelu zemlje gdje se upoznala s nekima od namirnica koje su je očito inspirirale za povratak. Na večeru je njezin tim iz Kolumbije donio nekoliko autohtonih namrinica koja su ipak dominirale menijem punim bogatih, snažnih okusa.

Espinosina je kuhinja karakterna i osnažujuća. Neka njezina jela otkrivaju nove okuse svakim zalogajem, ona su slojevita, a opet prilično topla i poznata, koliko god kolumbijska kuhinja u Hrvatskoj bila nepoznata.

Neka su jela avangardna i mijenjaju pojam moderne hrane, dok su druga entuzijastična i nadasve ukusna. Večera u Martinis Marchi palači na Šolti, na kojoj je Espinosin domaćin bio chef Marko Đurašević, započela je mravima koji se hrane kakaovcem.

Espinosa na mrave gleda kao dodatak kakaovcu kojeg je donijela iz Kolumbije, a s njim je kombinirala upravo kremu od kakaovca, dok se na drugom tanjuru nalazio prah kukca srca palme, koji okusom podsjeća na lješnjak.

Brancin, grilan i glaziran, pun žestokih i moćnih okusa, dolazi u pratnji kolumbijskog nježnog flatbreada. Divovske jadranske kozice servirane su s valjda najelegantnijim umakom koji smo probali u zadnjih godinu dana, od posve jednostavnih oraha makadamije kao kontrast slanim grilanim kozicama. Umak od oraha makadamije nevjerojatno je kompleksan, iako sadrži vjerojatno vrlo malo elemenata.

Krema od kukuruza s andaluzijskim gomoljima sasvim sigurno spada među najelegantnija seljačka jela na svijetu, svaki zalogaj je nova bomba okusa. Plešivičke patke, koje su lani oduševile Espinosu, ovoga puta dobile su moćni kick u domaćem jusu iz Kolumbije, prema kojemu većina juseva u hrvatskim restoranima izgleda naivno.

Desert, iako naizgled neimpresivan, skriva nekoliko različitih kiselih nota i puno nama novih okusa. Večera Leonor Espinose sasvim sigurno je jedna od najboljih održanih ove godine u Hrvatskoj.

Ovakvi događaji koji omogućuju razmjenu stvarnih znanja, neophodni su za razvoj hrvatske restoranske scene. Leonor Espinosa došla je na poziv Taste the Mediterranean festivala koji se ovih dana održava u Splitu i uključuje bogat program masterclassova svjetskih chefova i gostujućih večera. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.