U riječkom steakhouseu Jist zadnji smo put ručali 1. siječnja 2022. godine. Na kasnom novogodišnjem ručku podjednako nas je impresionirao izbor steakova, uključujući gotovo bijeli kobe, kao i selekcija predjela: kavijar, kamenice, foie gras…
Budući da sutra moramo poslovno u Rijeku, danas smo na webu pregledali menije zanimljivih riječkih restorana, kojih je vrlo malo. Jistov nas je meni ne samo ponovo impresionirao nego i zamalo zastrašio izborom luksuznih sastojaka, koji je vjerojatno nenadmašan na cijeloj hrvatskoj restoranskoj sceni. Jist tako drži tri apelacije japanske govedine s ukupno sedam rezova, po cijenama od 48 do 125 eura za 100 grama.
Tu je još nekoliko rezova wagyua iz Australije, pa pet ili šest aberdeenskih angusa, rubia gallega, chianina i flanders, kao i grupa suho odležanih steakova uz koju se ne navodi pasmina. Među predjelima ističu se tri vrste kavijara po cijenama od 44 do 135 eura za 20 grama. Tu su još uni, kvarnerski škampi , hlapovi, divlji losos s Aljaske i opravdano čuveni kantabrijski inćuni.
Nije nam, međutim, jasno zašto uz sve te divote Jist prodaje žutoperajnu umjesto plavoperajne jadranske tune, koja je među najboljima na svijetu.
Izbor sireva obuhvaća sedam ili osam vrhunskih proizvoda uključujući Kumparičku, dok se među pršutima ističe prava bellota. Naposljetku, Jist riba tri vrste tartufa: ljetne crne, zimske crne i bijele kad se mogu nabaviti, što ove sezone nije lako. Moramo priznati da ovako beskompromisan izbor raskošnih sastojaka dosad nismo vidjeli baš nigdje u Hrvatskoj.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.