Profesionalna deformacija tjera nas da čitamo jelovnike kad god prolazimo pored nekog restorana. Pa smo tako jučer u izlogu jednog osrednjeg restorana u centru Zagreba na meniju pronašli i catch of the day, dnevni ulov.
Dnevni ulov omiljena je ugostiteljska fraza svugdje u svijetu. Sintagma dnevni ulov/catch of the day sugerira da je restoran upravo dobio svježu, netom ulovljenu ribu što sasvim sigurno privlači goste.
U Hrvatskoj, ali nipošto samo u Hrvatskoj, više od 90 posto ribe koja se u restoranima prodaje pod egidom dnevni ulov zapravo nije dnevni ulov, nego dnevni uzgoj. Radi se u najvećem broju slučajeva o fileima uzgojenih brancina i orada. Ukusnija su opcija cijeli uzgojeni brancini ili orade, a u obzir još dolaze hame i odnedavno zubaci koje Cromaris plasira na tržište u tri veličine.
Slično vrijedi i za frazu “file bijele ribe”, koja se također često viđa na jelovnicima restorana svih mogućih žanrova. Najčešće se radi o uzgojenom brancinu i oradi, a nešto rjeđe o hami. Da se razumijemo: nemamo ništa protiv ribe iz uzgoja. Čvrsto smo uvjereni da je svježa bijela riba uvijek bolja od zamrznute bijele ribe, jer meso bijele ribe zamrzavanje ne podnosi baš dobro proces pretvaranja mikrokristala leda u makrokristale a taj je proces neizbježan kod odmrzavanja ribe.
Uzgojene svježe bijele ribe uvijek su, dakle, korektno rješenje za restoranske kuhinje. No, opisi poput dnevni ulov i file bijele ribe na jelovnicima nekorektni su prema potrošačima, budući da je riječ o netočnoj ili polutočnoj informaciji a jelovnik bi uvijek morao biti precizan i točan, jer restoranski gosti moraju znati što jedu. Umjesto fantazija o catch of the day i generičke fraze file bijele ribe, u jelovnicima bi trebalo pisati brancin /orada /zubatac, ili file brancina/ orade/ hame/ zubatca, uz napomenu da je riba uzgojena.
Što bi, međutim, moglo pokvariti poslovne planove ne baš malom broju ugostitelja, budući da u Hrvatskoj dosta restorana i dalje prodaje ribu iz marikulture po cijeni divlje ribe.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.